Google România rămâne cu amenda de la CNCD în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului”. Cristian Jura: ”Google Irlanda ne-a pus la dispoziție datele pentru identificarea persoanei care a modificat tag-ul” | EXCLUSIV

Google România rămâne cu amenda de la CNCD în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului”. Cristian Jura: ”Google Irlanda ne-a pus la dispoziție datele pentru identificarea persoanei care a modificat tag-ul” | EXCLUSIV
Curtea de Apel București a menținut sancționarea Google România în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului”

După ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu apariția, pe Google Maps, a denumirii ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”, în loc de Catedrala Mântuirii Neamului, Curtea de Apel București a menținut amenda dată Google România.

GÂNDUL.RO a dezvăluit, ÎN EXCLUSIVITATE, pe 17 iunie 2020, că Google România a fost amendată cu 10.000 de lei (aproximativ 2.000 de euro) printr-o decizie a CNCD (toate detaliile AICI).

Membrii Colegiului CNCD au considerat că este discriminatorie ”fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps”, aceasta încălcând ”dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”.

Dincolo de amenda contravențională, CNCD a obligat Google România să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, s-a menționat în decizia CNCD din luna iunie 2020.

În septembrie 2020, Google Bucharest SRL a contestat hotărârea CNCD la Curtea de Apel București. Soluția instanței în cazul cererii de anulare a deciziei CNCD din 17 iunie 2020 a venit după patru luni de judecată.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte hotărârea CNCD nr. 517/17.06.2020, anume în limita obligaţiei instituite de publicare a rezumatului hotărârii respective. Menţine în rest hotărârea CNCD nr. 517/17.06.2020”, potrivit deciziei Curții de Apel București.

Hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Cristian Jura: ”Am continuat investigația în ceea ce privește Google Irlanda”

Cristian Jura, secretar de stat și membru CNCD, a declarat, pentru GÂNDUL.RO, că decizia Curții de Ale București confirmă că autosesizarea în cazul ”Catedrala Mântuirii Neamului” a fost corectă.

Totodată, Cristian Jura spune că această speță a fost disjunsă, acțiunea CNCD desfășurându-se, practic, pe trei paliere.

”Această decizie este una normală și, practic, confirmă că autosesizarea CNCD în acest caz a fost corectă. Instanța a menținut decizia de a sancționa Google România. Pe de altă parte, noi am disjuns această speță, fiind mai multe părți implicate în acest incident. A fost Google România sau Google Bucharest, Google Ireland Limited, plus persoana care a modificat tag-ul, astfel încât s-a ajuns la o ofensă la adresa credincioșilor. Noi, în direcția Google Bucharest România am încheiat acțiunea, prin decizia pe care am dat-o în luna iunie a anului trecut, și am continuat investigația în ceea ce privește Google Irlanda și, bineînțeles, identificarea persoanei care a modificat tag-ul respectiv”, a precizat Cristian Jura.

”Din păcate, modalitatea de a modifica un tag e foarte simplă”

Cristian Jura spune că, inițial, a existat o oarecare reticență din partea Google Ireland Limited, atunci când au fost solicitate informații amănunțite, însă ulterior, reprezentanții companiei au pus la dispoziția CNCD datele necesare pentru identificarea persoanei care a modificat tag-ul, astfel încât e-mail-ul acestuia și numărul de telefon sunt, acum, la dosarul acestei spețe.

Cristian Jura a adăugat că o astfel de acțiune cu efecte ofensatoare este extrem de ușor de realizat, nefiind nevoie decât de o adresă de Gmail și de un număr de telefon.

”După o anumită reticență a Google Ireland – firească, pe undeva – și după un schimb intens de corespondență, trecând aproape un an  de zile de când m-am autosesizat, reprezentanții companiei ne-au pus la dispoziție datele necesare pentru identificarea persoanei. Noi, oricum, am fost în contact și suntem și acum în contact cu Cert.ro, instituția care se ocupă cu incidente de securitate cibernetică, și probabil că nu o să mai dureze foarte mult și aflăm toate datele de identificare a persoanei respective. Ceea ce pot să vă spun este că, din păcate, modalitatea de modifica un tag e foarte simplă. Practic, o persoană are nevoie de un cont de Gmail și de un număr de telefon. Noi avem și contul de e-mail, avem și numărul de telefon și, cât de curând, procedura de identificare a persoanei va fi realizată. Ulterior, persoana va fi citată și vom încheia această speță deosebit de importantă”, mai spune Cristian Jura, pentru GÂNDUL.

Reacția BOR: ”O periculoasă patologie morală”

După ce Catedrala Mântuirii Neamului a fost transformată în ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc” pe Google Maps, Biserica Ortodoxă Română a reacționat vehement, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu.

“Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui Catedralei Naționale, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România. Aceștia reacționează cu ură pe Facebook doar la citirea cuvintelor: „Biserică”, „Catedrală”, „Ortodoxie”, desființându-le ca și cum ar fi capabili să le înțeleagă cu adevărat”,  spunea atunci Vasile Bănescu.

”Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu, pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică în memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii, mai spunea  purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, în iunie 2020.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron