PNRR AGRICULTURĂ: În loc de 6,5 miliarde euro pentru irigații, Ministerul Agriculturii a rămas cu 230 milioane euro pentru desecări și licee agricole. De la cel mai verde, la nimic

PNRR AGRICULTURĂ: În loc de 6,5 miliarde euro pentru irigații, Ministerul Agriculturii a rămas cu 230 milioane euro pentru desecări și licee agricole. De la cel mai verde, la nimic
Publicat: 03/06/2021, 19:24
Actualizat: 03/06/2021, 19:33

Din cele peste opt miliarde euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât era estimat bugetul pentru Agricultură, din care 6,5 miliarde euro ar fi urmat să meargă la irigații, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a mai rămas cu 230 milioane de euro pentru desecări și programul privind liceele agricole şi învăţământul dual.

Deși toată lumea își punea mari speranțe în PNRR, rezultatele se dovedesc mai proaste chiar și decât cele mai negre așteptări: niciun ban pentru gestionarea apei, în condițiile în care seceta începe să devină o problemă arzătoare pentru România, iar specialiștii avertizează că aceste fenomene vor fi prezente tot mai des.

Proiectul privind strategia de gestionare a apei nu a fost acceptat la finanţare  pentru că „nu era suficient de verde”. Dacă cei de la Comisia Europeană nu au dorit „să finanţeze partea de irigaţii, ci doar partea de desecare-drenaj, cu siguranţă vom găsi resurse să facem ceea ce ne-am propus”, a promis Adrian Oros.

Ministrul  spune, însă, că proiectul va fi finanţat, în următorii ani, însă, din alte surse financiare.

Cu siguranţă în următorii ani, proiectul va fi finanţat din alte surse, pentru că este necesar, este vital şi dacă în PNRR Comisia a decis că nu poate finanţa, cu siguranţă de la bugetul de stat va trebui să alocăm bani, sume serioase, în aşa fel încât într-un ritm mai alert decât s-a făcut până acum să avem o strategie de gestionare a apei cât mai inteligentă şi cât mai utilă nouă” – Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Dacă inițial, semnalele erau pozitive, pe parcurs lucrurile s-au schimbat radical. Oros a prezentat un document realizat de European Insitute of Public Administration, care arăta mai multe drafturi ale PNRR-urilor satelor membre depuse în noiembrie 2020, când a ajuns primul draft la Comisia Europeană, iar România era trecută cu cel mai verde program de rezilienţă – 64,8%, în timp ce Slovenia avea 42%, Germania – 40%, Grecia – 38%, Cehia – 38% iar Bulgaria – 37%.

Oros spune că draftul proiectului privind strategia de gestionare a apei, trimis CE în noiembrie anul trecut, avea soluţii tehnologice noi, digitalizate, folosea materiale prietenoase cu mediul şi se putea produce energie verde şi ieftină.

„Ce am vrut să facem, pornind de la imaginea acelor canale? Avem 9.600 de kilometri de canale principale, unii au spus că ne-am prezentat cu soluţii învechite, dar noi porneam de la ceea ce aveam. Ce speram să facem cu acele canale care existau? Soluţii tehnologice noi, impermeabilizare cu materiale prietenoase cu mediul, digitalizare, sisteme SCADA, iar soluţie mai verde decât ceea ce am prezentat noi nu cred că era”, a explicat ministrul Agriculturii.

El a afirmat că se putea produce deasupra acestor canale prin montarea unor panouri fotovoltaice foarte multă energie verde şi foarte multă energie ieftină, dar care să permită să fie împinsă apa, acolo unde  sistemul este vechi. „Era şi verde, era şi digital, şi producea şi energie pe suprafaţă mare”, a precizat ministrul.

Suprafaţă totală aflată deasupra acestor canale este de aproximativ 96 de milioane de metri pătraţi (mp) şi chiar dacă nu era toată utilizată integral tot se putea produce suficientă „energie verde şi ieftină”, fără ca alte terenuri agricole să fie scoase din circuit cu acelaşi scop.

Din cele 15 măsuri propuse de MADR în cadrul programului, ministerul a primit doar 230 de milioane de euro pentru realizarea sistemului de desecare, programul realizat împreună cu Ministerul Învăţământului privind liceele agricole şi învăţământul dual, în aşa fel încât fiecare liceu agricol să aibă minimum 5 ferme partenere şi platformele de colectare dejecţii proiectate împreună cu cei de la Ministerul Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron