Violențe, sâmbătă, la marșul pentru unirea României cu Moldova. Manifestanții vor să doarmă în Piața Universității. UPDATE

Publicat: 23/10/2016, 10:00
Actualizat: 27/03/2019, 06:39

UPDATE 20.15Ministrul de Interne Dragoș Tudorache i-a solicitat șefului Jandarmeriei, generalul Marin Andreiana, „un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți”. Ministrul a precizat că va lua măsuri dacă se va dovedi că au existat abuzuri în intervenția jandarmilor.

„Jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă”, se arată într-un comunicat MAI.

UPDATE 20.00Circa 300 de manifestanți care au rămas în Piața Universității și au montat câteva corturi anunță că vor să petreacă noaptea în stradă protestând și cerând liderilor politici Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Nicușor Dan „să își asume Unirea ca proiect de țară”, conform unui comunicat de presă al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

„Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști, este duminică, ora 14:00. Manifestanții care au ridicat baricadă la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național”, arată comunicatul.

Un purtător de cuvânt al Jandarmeriei București a explicat pentru Mediafax cum au decurs incidentele și de ce cei 5 manifestanți au fost ridicați și amendați.

„În apropiere de Piața Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forțând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la fața locului, s-a discutat cu aceștia, li s-a explicat calea legală, aceștia nu au înțeles, după care s-a acționat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanților și conduse la secțiile de poliție. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceștia au fost sancționate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acționat legal”, a precizat Mihai Vornicu, ofițer de relații publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

„O parte dintre aceștia au ales să revină în Piața Universității, având în vedere că nu mai este un protest autorizat, dar jandarmii le asigură acestora prezența atâta timp cât nu escaladează, cât nu ocupă căi de comunicații și binențeles atâta timp cât respectă indicațiile jandarmilor. S-a luat legătura cu reprezentanții Primăriei , nu se acceptă amplasarea de corturi deoarece este domeniu public și nu putem să transformăm domeniul public în alte spații. Li se va recomanda să ridice binențeles acele corturi, în permanență noi avem un dialog cu aceștia, prin echipele noastre de dialog. Până acum, au fost înțelegători”, a mai spus Mihai Vornicu.

Momentan la nivelul Jandarmeriei nu a fost deschisă o anchetă privind posibile violențe ale jandarmilor.

„La finalul fiecărei misiuni, în cazul în care colegi de-ai mei au filmări operative și se poate observa faptul că jandarmii au greșit sau au intervenit ilegal, se vor analiza aceste aspecte și se vor lua măsurile de rigoare. În acest moment, nu există o anchetă în curs deoarece nu sunt informații că jandarmii au acționat ilegal”, a mai spus Mihai Vornicu.

UPDATE 19.00Primarul Capitalei Gabriela Firea îi răspunde liderei PNL Alina gorghiu acuzând-o de iresponsabilitate, ea acuzând totodată și Jandarmeria pentru intervenție.

„Condamn cu fermitate atitudinea iresponsabila a presedintelui PNL, Alina Gorghiu, care acuza Primaria Capitalei de escaladarea tensiunilor si violentelor intre jandarmi si participantii la mitingul unionist din Bucuresti. Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase si pot determina o crestere a violentelor in urmatoarea perioada. Primaria Capitalei, prin Comisia tehnica de avizare a manifestatiilor publice, nu a facut altceva decat sa aprobe un mars organizat pentru a transmite un mesaj de unire a Romaniei cu Basarabia. Jandarmeria a decis retinerea in forta a celor 5 lideri ai manifestantilor, fara implicarea sau consultarea Primariei Capitalei – o actiune pe care o consideram exagerata. Doamna Gorghiu doreste, prin afirmatiile sale iresponsabile, sa acopere o gafa imensa a Guvernului tehnocat, dand vina pe Primarie. Jandarmeria este o institutie in subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului. Nu este prima data cand presedintele PNL minte in legatura cu activitatea mea, de aceea o somez pe doamna Gorghiu sa nu mai dezinformeze populatia si sa nu mai provoace campanii de manipulare”, a scris Firea pe Facebook.

UPDATE 18.40Manifestanții au montat câteva corturi lângă Fântâna de la Universitate și spun că vor să stea toată noaptea să protesteze.

UPDATE 18.20Liderul PNL Alina Gorghiu a făcut apel la Jandarmerie și Primăria Capitalei să îi lase pe manifestanți să protesteze pașnic.

„Lansez un apel către actuala administrație a Bucureștiului/Jandarmerie să permită manifestarea pașnică a oamenilor. Să blocheze elementele care vor să degenereze marșul dar respectănd mesajul militanților corecți.
Cred că apropierea alegerilor din Moldova naște tensiuni pe ambele maluri ale Prutului dar nu dăm un exemplu de democrație blocându-le accesul la protest. Indiferent de rezultatul alegerilor de la Chișinău nu poate fi modificat parcursul european al acestei țări și acesta este cel mai clar mesaj pe care trebuie să îl dăm”, a scris Gorghiu pe pagina de Facebook.

UPDATE 18.00Liderul manifestanților, George Simion, a fost lăsat să plece de la secția de Poliție, el fiind amendat, la fel ca și celelalte persoane ridicate de jandarmi. Simion ar fi primit și o amendă de 3.000 de lei, pentru că nu a respectat protocolul de organizare a manifestației.

Câteva sute de manifestanți s-au regrupat acum în Piața Universității

„Mi-au rupt pantalonii, mi-au rupt hanoracul. Am fost bătuți, am fost amendați, de ce? Aștept de la premierul Cioloș un dialog. Rămânem toată noaptea, nu pleacă nimeni. Așteptăm toți bucureștenii să vină să ni se alăture aici în Piata Universității și jandarmii să nu ne mai bată și să nu ne mai amendeze. Luăm ștafeta de la cei din ’89 și din ’90 și rămânem aici. Facem Unirea, așteptăm de la premierul Cioloș să ne cheme la dialog și de la toți liderii partidelor politice să primească delegați mâine din partea noastră. Nu acceptăm să fim bătuți. Așteptăm să primim invitații mâine la sediile partidelor”, a declarat George Simion.

UPDATE 17.20Jandarmeria a precizat că a ridicat 5 persoane care au fost duse la secția 4 de Poliție, pentru identificare și audiere în legătură cu violențele de la manifestație.

La această oră, manifestanții au pornit spre Piața Universității, fără să mai fie organizați în marș, pentru a nu intra în conflict cu jandarmii.

UPDATE 16.40George Simion, liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, a fost dus la secția 1 de Poliție pentru a da explicații, apoi a fost mutat la secția 4, conform postărilor sale de pe pagina de Facebook. Simion spune că manifestanții se vor regrupa în Piața Universității.

UPDATE 16.30Protestatarii spun că vor să ajungă cu orice preț în Piața Universității.

„Când am ajuns în Piața Victoriei am văzut că ni se pregătise un țarc, să ne închidă ca pe niște vite, ori noi suntem oameni, luptăm pentru un ideal național. Nu ni se pare normal așa ceva”, a declarat o protestatară. Potrivit acesteia, liderul celor care au venit să protesteze, George Simion, a fost băgat în dubă.

UPDATE 16:00: Jandarmii au blocat Calea Victoriei, după ce manifestanții, care aveau autorizație de protest pentru Piața Victoriei, au vrut să mărșăluiască spre Piața Universității, pe Calea Victoriei. Câțiva manifestanți au fost luați pe sus de jandarmi și băgați în dubă. Spiritele s-au încins după ce manifestanții nu au vrut să intre în spațiul destinat protestului din cadrul Pieței Victoriei.

„Pentru că vrem să mergem la Universitate. Ne deranjează că vor să ne țină în Piața Victoriei”, a declarat un protestatar. Un altul a declarat că au de gând să încerce să treacă de cordonul de jandarmi.

Manifestanții strigă „Basarabia e România!” și le cer liderilor politici să facă din unirea României cu Basarabia o prioritate. Ei au plecat din Piața Unirii, pe traseul spre Guvern și apoi Piața Universității.

„Noi nu suntem partide, nu suntem organizații, noi suntem oameni liberi, suntem unioniști. Ne-am adunat din toate colțurile țării să îi întâmpinăm pe frații noștri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre țară și a căror dorință nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferență în momentul ăsta la București, dar indiferența asta trebuie să se oprească astăzi, aici și acum. Ne-am adunat în fața Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară și nu o să oprim această manifestație până când premierul Dacian Cioloș și toți liderii partidelor politice nu o să ne asculte și o să își asume unirea ca proiect de țară”, a declarat unul dintre manifestanți.

„Noi am venit, cum am venit și anul trecut în cadrul marșului lui Ștefan cel Mare, noi, tinerii Moldovei, să spunem foarte clar că ne dorim unirea Republicii Moldova cu România. O spunem acum. Atunci, anul trecut, noi am venit, am fost primiți la Cotroceni, nu e președinte, dar am fost primiți și am plecat fără a avea promisiuni clare. Acum noi am venit și nu vom pleca până când nu vom fi ascultați”, a mai spus un unionist.

„Îl așteptăm pe premierul Cioloș, președintele Klaus Iohannis, Dragnea, Gorghiu și toți liderii politici în Piața Universității! Îi așteptăm să vină să ne spună că uniea este pe agenda publică, că este un proiect principal, nu o promisiune, o idee”, a mai declarat un bărbat.

Manifestarea este organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, pentru al cincilea an consecutiv.

Aproximativ 50.000 de basarabeni au participat anul acesta, pe 27 martie, la un marș de amploare în Chișinău, care a celebrat 98 de ani de când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică