VIDEO | Athénée Palace Hilton, un trecător prin istorie (DOCUMENTAR)

Publicat: 20/06/2022, 21:30

Hotelul Athénée Palace Hilton este unul dintre cele mai sofisticate și prestigioase repere ale Capitalei. După aproape 110 ani de existență, hotelul rămâne unul dintre cele mai luxoase locuri din București, recunoscut pentru recepțiile și ceaiurile sale.

Acesta a găzduit, atât înaintea războaielor mondiale, cât și în perioada interbelică diverse personaje din lumea mondenă a Bucureștiului, dar și a Europei.

Athénée Palace Hilton este afiliat rețelei Hilton Hotels & Resorts și este amplasat chiar în centrul orașului, pe strada Episcopiei, în apropierea Ateneului Român, a Palatului Regal și a Pieței Revoluției.

Povestea Hotelului înepe încă din anul 1912, pe terenul în care se afla Hanul Gherasi. A fost un proiect grandios pentru vremea respectivă și a fost realizat de către arhitecții Daniel Renard și Teophile Bradeau.

Hotelul a fost finalizat însă doi ani mai târziu, în anul 1914 și a fost prima clădire cu mai multe etaje din București, dar și cu structură din beton armat. Fațada sa era una în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi, în stil Art Nouveau.

După finalizarea lucrărilor, acest hotel dispunea de 149 de camere și 10 apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea cu mobilier lucrat în Franța și Anglia, în timp ce restaurantul a fost amenajat la parter, cu o sală în stil baroc. Pe lângă restaurant, parterul hotelului dispunea și de o băcănie cu delicatese și un bar.

În prezent, hotelul are 272 de camere, un restaurant cu specific italian, o cafenea și un bar englezesc, centru de afaceri, săli de conferință, centru de fitness și zonă de shopping.

Acționarul principal este Ana Hotels, companie deținută de omul de afaceri George Copos, în proporție de peste 90% și SC Tehnofrig Palace SA, SIF Oltenia și Tempus Invest SRL cu circa 10%.

Barul englezesc şi sala „Le Diplomate” erau unele dintre simbolurile acestui hotel. English Barul și-a clădit reputația de top încă din anii 1930, când era unul dintre cele mai populare localuri din Capitală. Acesta oferea vizitatorilor săi o gamă largă de cocktailuri şi de trabucuri și o atmosferă parcă inspirată de filme.

English Barul atrăgea adesea scriitori, poeți, dar și noua elită intelectuală a vremii. Scriitorii interbelici și postbelici petreceau ore în șir la braseria hotelului. Ion Barbu, Păstorel Teodoreanu, Geo Bogza, Octavian Goga, Camil Petrescu sau Nicolae Grigorescu sunt doar câteva dintre numele celebre care au trecut în acest loc.

Sala „Le Diplomate” se află pe lista monumentelor istorice, recunoscut drept Patrimoniu Național. Sala este impresionantă datorită rafinamentului finisajelor, dar și a frumuseții vitraliilor.

Mulți dintre aceștia au ajuns la acest hotel îndrumați de reputația gastronomică. Așa s-a întâmplat și în cazul fostului președinte american Richard Nixon.

În anul 1968, în timpul vizitei sale în România, a venit la bucătăria hotelului acolo unde a avut parte de preparatele pregătite de maestrul în arta culinară, Iulian Stanciu, care în acea vreme era bucătarul Athenee Palace.

Dumitru Burtea, unul dintre seniorii artei culinare româneşti, care a fost ucenic la Athenee Palace susținea că toți clienții erau primiți și conduși la mese după protocolul marilor case hoteliere.

Totodată, clienții erau serviți într-o atmosferă plină de eleganță, iar tot personalul purta mănuși albe la mâini și un papion alb. Deserturile cu marțipan, ciocolată neagră și cremă de brânză, Magret de canard cu andive și piure de cireșe, dar și cocktailul Amalfi rămân renumite pentru bucătăria și barul acestui hotel.

Athénée Palace era, pe vremuri, un loc de de întâlnire maiestuos, care se compara cu renumite hoteluri internaționale, precum cele din Roma, Paris și Londra. Hotelul și restaurantul său au reprezentat într-o vreme tot ce era mai modern și mai rafinat în Micul Paris.

În 1937, hotelul a fost transformat și complet modernizat după planurile personalității marcante a arhitecturii interbelice, Duiliu Marcu, cunoscut ca fiind un arhitect al detaliilor. El a realizat și cele două palate, Elisabeta și Victoria, alte două clădiri simbolice ale Bucureștiului.

Duiliu Marcu a încercat să îmbine austeritatea clasicismului modern cu elemente și detalii tipice pentru Art Deco, însă a reușit să păstreze și o atmosferă specială. Modificările s-au făcut atât asupra planului, cât și asupra arhitecturii exterioare și a schimbat fațadele clădirii.

În perioada comunistă, chiar în anul 1948, Palatul Athénée a fost naționalizat de noul guvern comunist. Telefoanele din fiecare cameră au fost interceptate, iar întregul hotel a fost dotat cu informatori. Portarii făceau supraveghere, iar personalul menajer fotografia toate documentele oaspeților.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Athénée Palace a devenit locul preferat de întâlnire a oamenilor dar și un loc special pentru o cazare în inima Capitalei. Astfel, în anul 1965, a fost construită o nouă aripă a clădirii care includea o grădină, un restaurant, un bar de zi și o terasă.

Palatul Athénée a fost avariat, însă, în timpul Revoluției din 1989, iar hotelul s-a închis în anul 1994. Ulterior, în anul 1995 a început renovarea hotelului Athénée Palace. În 2005, omul de afaceri român George Copos, prin entitatea sa Ana Hotels, a achiziționat proprietatea.

Chiar dacă de-a lungul timpului Athénée Palace a suferit numeroase renovări, el a rămas un simbol arhitectural al Bucureștiului. Pragurile acestuia au fost călcate de importante personalități ale sportului și muzicii.

Printre acestea se enumeră și Prințul Albert de Monaco, Marco Van Basten, Edwin Van der Saar, Messi, Joe Cocker, trupa The Rolling Stones, Nicholas Cage, Lady Gaga, Brigitte Bardot, Tom Jones, Paris Hilton sau Paolo Coelho, dar și numeroase oficialități politice.

În anul 2020, a început cea de-a patra mare renovare a clădirii-monument, iar proiectul de modernizare s-a derulat în două etape: prima cuprindea actualizarea designului şi a infrastructurii celor 132 de camere ale „Aripii Noi”, construită în 1965, iar cea de-a doua viza renovarea faţadei hotelului şi a camerelor din „Aripa Veche”, construită în 1914.

Noul design al camerelor a avut la bază un concept de amenajare actual, elegant, dar complementar cu istoria de peste 108 ani a hotelului.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...