A fost deschis singurul supermarket în care toate produsele sunt gratuite. Unde se află

A fost deschis singurul supermarket în care toate produsele sunt gratuite. Unde se află
Abdelhamid Idrissi, fondatorul Fundației Studizalen / SURSA FOTO - Fris Supermarket
Publicat: 27/01/2023, 20:15
Actualizat: 27/01/2023, 20:30

Un supermarket special a fost deschis marți, 24 ianuarie, în cartierul Nieuw-West din Amsterdam, Țările de Jos. Supermarketul Fris („proaspăt”, în limba română) oferă alimente gratuite familiilor vulnerabile, cu o singură condiție: să accepte și ajutorul unui îndrumător în viață de la Studiezalen, fundația din spatele Fris.

„Fris reprezintă produsele proaspete și fresh-ul început cu care supermarketul speră să ajute familiile. Totul începe cu alimente. Vrem să eliminăm stresul zilnic. Vă vom oferi un somn liniștit. Acesta este începutul. Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască”, a declarat fondatorul Studizalen, Abdelhamid Idrissi (33 de ani), citat de ziarulromanesc.de.

Studiezalen, care a început în 2010 ca câteva camere în care copiii vulnerabili să-și facă temele, finanțează supermarketul prin crowdfunding (finanțare a proiectelor folosind resurse online) și donații de la alte afaceri locale, inclusiv Vomar, Bakkerij Metalsa, pomicultorul Jan Oskam, TommyTomato și măcelaria Kaddour, printre multe altele.

Abdelhamid Idrissi, fondatorul Fundației Studizalen / SURSA FOTO – Fris Supermarket

Rafturile din magazinul Fris sunt aprovizionate cu toate produsele aflate într-un magazin obișnuit, de la paste la scutece pentru copii și până la încuietori pentru biciclete.

„Dar cel mai mult este aprovizionat cu povești. Iată, tot felul de povești. Dacă auzim despre copii care merg la școală fără micul dejun, oferim micul dejun. Vedem copii în sălile noastre de studiu, ducând hârtie igienică acasă, așa că oferim hârtie igienică. Sau oamenii nu se simt îngrijiți și vor să arate prezentabil, de exemplu, pentru un interviu de angajare. Așa că oferim periuțe de dinți, șampon și gel de păr”, a declarat Idrissi publicației Parool.

Acesta a mai subliniat că Fris nu este o bancă de alimente.

„Nu avem nevoie de dovezi ale sărăciei, vedem sărăcia în fiecare zi în sălile noastre de studiu. De asemenea, nu distribuim pachete de două ori pe săptămână, dar oamenii pot veni să facă cumpărături aici în fiecare zi. Asta se bazează pe încredere. Și îi păstrăm pentru îndrumare. Îndrumătorii în viață de la Studiezalen ajută oamenii cu multe lucruri, de la căutarea unui loc de muncă sau ucenicie până la înscrierea pentru ajutoarele sociale potrivite. De asemenea, ajută familii cu copii victime ale hărțuirii sau tineri cu probleme de dependență. Îngrijirea este cât se poate de personalizată”, a mai spus Idrissi.

În prezent, Fris și Studiezalen susțin 80 de familii din cartierul olandez Nieuw-West, situat în capitala Amsterdam.

„Cererea este mult mai mare, dar ca să putem ajuta mai multe familii trebuie să putem obține mai multe sponsorizări”, a mai precizat Abdelhamid Idrissi.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase