A murit Valentin Uritescu. Actorul avea 81 de ani și suferea de o boală degenerativă, de aproape 50 de ani

A murit Valentin Uritescu. Actorul avea 81 de ani și suferea de o boală degenerativă, de aproape 50 de ani
Valentin Uritescu / FOTO - Observatornews.ro
Publicat: 18/06/2022, 13:10
Actualizat: 18/06/2022, 13:45

Actorul Valentin Uritescu a murit, vineri seară, la vârsta de 81 de ani, împliniți pe 4 iunie. De la vârsta de 33 de ani, acesta suferea de o boală degenerativă, care a tot avansat cu timpul.

Potrivit Antena 3, actorul se afla internat într-un centru specializat unde primea ajutor pentru boala gravă de care suferea şi care, în urmă cu câţiva ani, l-a determinat să se retragă din activitate.

Celebrul actor român suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson. În ultima perioadă, starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească, potrivit sursei citate.

Valentin Uritescu – biografie

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul „M. Filotti” din Brăila (1963-1968).

De asemenea, a mai jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), potrivit volumului „1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996) şi cinemagia.ro.

Actorul Valentin Uritescu, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, a dat viaţă unor roluri diversificate și ofertante precum Sergentul „Şaptefraţi” din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în „Noi, cei din linia întâi”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

Activitatea din teatru: Primul rol de dramă a fost cel din în piesa „Mai înainte de a cânta cocoşul”

În anul 1975, a primit primul său rol de dramă, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoşul” de Ivan Bukovkan, în regia Eduard Covali (1975), jucată la la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ.

La Teatrul Bulandra a jucat în spectacolele „Luna dezmoşteniţilor” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe” de Moliere.

Totodată, a putut fi admirat și la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), pe a cărui scenă a jucat, între anii 1990-2009, în piese precum „Avram Iancu” de L. Blaga (1991), „Vrăjitoarele din Salem” de A. Miller (1991), „Livada de vişini” de A.P. Cehov (1992), „Morişca” de Ion Luca (1991), „Strigoii” de H. Ibsen (1998), „Numele trandafirului” de Umberto Eco (1999), „Nunta lui Krecinski” (2000), „Take, Ianke şi Cadîr” (2001), „Crimă pentru pământ” (2002), „Tărâmul celălalt” (2002), „Povestiri din zona interzisă” (2004), „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino” (2005).

În 2009, Valentin Uritescu a interpretat rolul Pantalone în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni (regia Toma Enache), montat la Teatrul „Nottara”.

A fost distribuit și în piesa „Scapino”, după Moliere, la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, alături de actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Andrei Duban ş.a. Premiera a avut loc la data de 28 noiembrie 2011.

Un an mai târziu, a făcut parte din distribuţia spectacolului „Spitalul comunal” de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Metropolis.

Valentin Uritescu, actor în zeci de filme

Ca actor de film, Valentin Uritescu a avut un mare succes cu rolul sergentului Şaptefraţi (în serialul de televiziune „Lumini şi umbre”, în regia Andrei Blaier, (1981/1982), precum şi în filmul lui Sergiu Nicolaescu „Noi, cei din linia întâi” (1985).

A deţinut roluri în zeci de filme, printre care: „Angela merge mai departe” (1981), „Concurs” (1982), „Întoarcerea din iad” (1983), „Cantonul părăsit”, „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Domnişoara Aurica”, „Trenul de aur” (1986), „Duminică în familie”, „Nişte băieţi grozavi” (1987), „Cei care plătesc cu viaţa”, „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Momentul adevărului” (1989), „Şobolanii roşii”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea” (1990), „De-aș fi Peter Pan” (1991), „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal” (1993), ”Chira Chiralina”, „Neînvinsă-i dragostea” (1993), „Examen” (2000), „Turnul din Pisa” (2002), „Căsătorie de probă” (serial TV- 2003), „Magnatul”(2004), „Cuscrele” (serial TV-2005), „Amantul marii doamne Dracula” (2005), „Margo” (2006), „Schimb valutar”(2008). În 2006, a dublat vocea pentru filmul de animaţie „Cars/Mașini”…

Valentin Uritescu – distincții și premii

De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din „Noi, cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica” (1986) sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru „Momentul adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Şobolanii roşii” (1991).

În 2017, Valentin Uritescu a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Valentin Uritescu și debutul său în lumea literară

În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară, cu volumul autobiografic „Aşa sunt eu, prost!”, iar în 2013 a continuat cu „Să ai grijă de cel bun din tine”, o carte de amintiri dedicată tatălui său. Ambele volume au apărut la Editura Humanitas.

În 2016, artistul a lansat şi volumul de memorii „Bântuit de vieţile altora”, apărut la Editura Ars Docendi.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun