UPDATE | Aeronava cu care sunt repatriați românii din Africa de Sud a ajuns la București. La bord au fost și 18 cetățeni europeni – VIDEO

Publicat: 30/11/2021, 09:57
Actualizat: 30/11/2021, 19:19

Numărul pasagerilor care au ajuns înapoi în România cu aeronava specială organizată de statul român a ajuns la 70, în plus față de cei 46 de conaționali care au cerut ajutorul Ministerului Afacerilor Externe fiind și 18 cetățeni europeni și șase din state terțe.

Aeronava TAROM trimisă pentru repatrierea românilor blocați în Africa de Sud, după ce cursele le-au fost suspendate ca urmare a restricțiilor impuse odată cu apariția noii tulpini a COVID-19 a ajuns marți după-amiază la București, de unde a plecat în noaptea de duminică spre luni. Avionul a decolat în noaptea de luni spre marți, la ora 03:54 (ora locală a României) din Johannesburg, în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, și este așteptată să aterizeze la București în jurul orei 15.30 (ora României), a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cine se află pe lista pasagerilor

Potrivit MAE, de la numărul inițiat de 36 de români identificați ca fiind blocați în Africa de Sud, pe lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei sunt 70 de persoane: 46 de cetățeni români – inclusiv delegația sportivă a campionei României la rugby CSM Știința Baia Mare, 18 cetățeni europeni, dintre care 10 bulgari, 4 spanioli, 3 polonezi, 1 cetățean ungar, precum și 6 cetățeni din state terțe – 4 georgieni, 1 australian, 1 neozeelandez, aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Știința Baia Mare și având rezidență în România.

Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria a mers la Aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziția cetățenilor români alimente de bază și apă și pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalitățile specifice în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.

Premierul Nicolae Ciucă anunțase, duminică, disponibilitatea României de a aduce cu această aeronavă și alți cetățeni europeni care vor să părăsească zona, dat fiind că ar rămâne 50-55 de locuri libere, disponibilitate anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

Totodată, MAE a informat că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare.

„Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România”, au anunțat reprezentații MAE.

Interdicție de intrare în România pentru persoanele din țările afectate de noua tulpină Omicron

În ședința de Guvern de duminică s-a adoptat hotărârea care stabilește interdicția de intrare în țară a cetățenilor din țările afectate de apariție tulpinii Omicron a coronavirusului, respectiv: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi.

„Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Cetățenii români și europeni intră în carantină la revenirea din aceste state. Ei vor intra în carantină de 14 zile sau, dacă testul la 8 zile e negativ, timp de 10 zile.

La fel ca și Raed Arafat, care le-a recomandat românilor să limiteze călătoriile la cele esențiale în zonă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom