VIDEO | Alexandru Rafila, despre certificatul de vaccinare: „Nu trebuie să fie o decizie discreţionară. Libertatea religioasă reprezintă un element de bază”

Publicat: 02/12/2021, 16:18
Actualizat: 02/12/2021, 17:10

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase, că vaccinarea împotriva COVID-19 este doar o parte a soluţiei. Rafila a adăugat că depinde de Parlament decizia privind certificatul COVID și că acesta nu trebuie să devină un mecanism care să inducă obligativitatea vaccinării.

Alexandru Rafila a spus că decizia finală privind certificatul verde va fi una politică și va fi luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv.

Nu trebuie să fie o decizie discreţionară, ci trebuie să fie o decizie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem discuta despre faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că vaccinarea este doar o parte a soluţiei.

”Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, la responsabilitatea individuale, poate fi modificată în aşa fel încât să limităm transmiterea”, a precizat ministrul.

”Libertatea religioasă trebuie respectată”

Alexandru Rafila a afirmat că libertatea religioasă trebuie respectată. El a precizat că trebuie schimbată denumirea certificatului verde în certificat COVID.

”Este de fapt şi o rugăminte a Comisiei Europene, pentru că certificatul verde este destinat în spaţiul comunitar. Noi discutăm despre un certificat COVID sau stop-COVID, pe care îl adoptă fiecare stat membru pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, deci de limitare a consecinţelor pandemiei”, a explicat ministrul Sănătății.

Decizia privind certificatul COVID depinde de Parlament

Alexandru Rafila a mai spus că depinde de Parlament decizia privind certificatul COVID.

”Cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a spus ministrul Sănătății, precizând că introducerea certificatului COVID trebuie făcută în funcţie de unii parametri măsurabili şi cunoscuţi din vreme de toată lumea.

Întrebat dacă nu se va descuraja vaccinarea prin faptul că certificatul COVID va fi legat de incidenţă, ministrul Alexandru Rafila a spus că nu trebuie să fim ipocriţi cu acest subiect.

”Trebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu populaţia”

”Eu nu cred că se va descuraja vaccinarea. Eu nu cred că trebuie să fim ipocriţi, în primul rând, şi să spunem că introducem un certificat COVID, care este un instrument de protejare a sănătăţii publice, iar în spatele acestui instrument de protejare a sănătăţii publice să existe un mecanism care să inducă un fel de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu populaţia, dacă vrem să avem din partea populaţiei sprijin şi încredere”, a afirmat ministrul Sănătății.

Rafila a mai spus că în cazul personalului medical, vizat de prevederile din legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, era vorba de siguranţa pacientului, precizând că i se pare firesc să ”existe un risc cât mai mic de a transmite infecţia”.

”Cu siguranţă, dacă acea formă se referea strict la personalul medical – dar, atenţie, fără aceste criterii legate de concedierea personalului medical în plină pandemie, pentru că acest lucru nu este posibil şi nici măcar nu este minim raţional -, cred că toată lumea ar fi fost de acord – i mi se pare firesc – ca, în domeniul medical, personalul medical să fie protejat prin vaccinare, prin trecere prin boală şi testare”, a mai declarat Rafila.

Ministrul a precizat că, în rândul medicilor, vaccinarea ajunge la 80%, în acest moment, şi la un procent mai mic dacă este inclus tot personalul medical.

Despre ridicarea obligativităţii certificatului verde, ținând cont de scăderea incidenţei, Alexandru Rafila a mai spus că problema se leagă de ”iresponsabilitatea unor oameni”.

”Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări la care oamenii nu purtau mască. Dacă scade incidenţia, nu înseamnă că trebuie să lăsăm garda jos, dacă vrem să avem cu toţii sărbători fericite”, a spus ministrul.

„Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, poate fi modificată în aşa fel încât să limităm transmiterea”, a adăugat ministrul Sănătății.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...