V-ați gândit vreodată care ar putea fi alimentul care a ajuns pe „lista neagră”, deși este considerat sănătos de multe persoane? Un expert a explicat motivul pentru care acest aliment este interzis în anumite țări. Este vorba despre un produs folosit chiar și în diete.
De cele mai multe ori, experții în nutriție recomandă consumul de legume și fructe proaspete și adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos. De-a lungul anilor, au fost întreprinse o serie de studii asupra consumului acestor produse – ce efecte au asupra organismului, cum ne îmbunătățesc viața. De data aceasta, atenția a fost îndreptată către consumul de soia. Deși unele persoane recomandă integrarea acestui aliment în dietă, alți experți au explicat de ce a fost trecut pe „lista neagră”.
Un medic nutriționist a explicat că soia nu ar fi un aliment pentru oameni, fiind „interzis în foarte multe țări, inclusiv chiar și în alimentația animalelor”.
„Eu niciodată nu am fost pro-soia. Am studiat foarte mult subiectul și consider că nu este un aliment pentru oameni, fiindcă a fost interzis în foarte multe țări, inclusiv chiar și în alimentația animalelor. Nu este un aliment considerat sănătos. Sunt atât de multe variante mai prețioase nutrițional decât soia”, a explicat medicul nutriționist Ligia Pop, pentru dcmedical.ro.
De altfel, produsul a fost intens promovat în țara noastră, susține medicul nutriționist. Însă, în alte „țări foarte dezvoltate, precum Elveția, SUA, Germania, deja a fost diminuată această mediatizare și au venit alte studii care au susținut că nu este atât de sănătoasă și că trebuie înlocuită cu alte alimente sănătoase”.
Consumul de soia ar putea provoca efecte negative în organism, susțin unii experți. De exemplu, pe lângă faptul că are calitatea unui alergen frecvent, poate să afecteze funcția tiroidiană. Soia conține izoflavonoide. Totodată, produsele care conțin soia ar putea să inhibe absorbția medicamentelor pentru hormonii tiroidieni. În alte cazuri, consumul de soia poate declanșa probleme digestive, arată webmd.com.
STUDIU de 10 ani: Consumul excesiv de mezeluri crește riscul de demență
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ