Prima pagină » Actualitate » ANAF schimbă regulile pentru impozitarea bogaților. Cum se modifică procedura de colectare a taxei pe lux

ANAF schimbă regulile pentru impozitarea bogaților. Cum se modifică procedura de colectare a taxei pe lux

ANAF schimbă regulile pentru impozitarea bogaților. Cum se modifică procedura de colectare a taxei pe lux
Sursa foto: Profimedia images

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) modifică procedura de colectare a taxei pe lux, impusă anul trecut pentru locuințele și automobilele scumpe.

Românii care dețin case de peste 500.000 de euro sau mașini mai scumpe de 75.000 de euro vor fi impozitați din oficiu, dacă nu își declară aceste proprietăți în termenul stabilit.

ANAF va începe prin notificarea proprietarilor, iar aceștia vor fi invitați la audieri pentru a explica motivele neîndeplinirii obligațiilor fiscale.

Persoanele vizate pot participa la două sesiuni de audieri, în baza unui formular special emis de instituție, intitulat „Invitație la cel de-al doilea termen al audierii”.

În cazul în care proprietarii refuză să colaboreze și nu își declară impozitul, ANAF va stabili din oficiu taxele datorate, pe baza informațiilor colectate de la instituțiile financiare și autoritățile locale.

De asemenea, inspectorii pot verifica rețelele sociale, pentru a identifica persoane care afișează un stil de viață luxos, dar nu au depus declarațiile fiscale corespunzătoare, potrivit Știrileprotv.

Termene limită și valoarea taxei

  • Pentru case, declarațiile trebuie depuse până la finalul lunii septembrie 2025
  • Pentru mașini, termenul limită este sfârșitul anului 2025

Taxa aplicată este de 0,3% din suma care depășește plafonul stabilit. De exemplu:

  • Pentru o locuință de 600.000 de euro, taxa anuală va fi 300 de euro
  • Pentru un automobil de 100.000 de euro, proprietarul va plăti 75 de euro pe an

Venituri mai mici decât estimările Guvernului

Deși inițial Guvernul estima încasări de 70 de milioane de lei anual din această taxă, anul trecut statul a colectat doar 11 milioane de lei, iar pentru 2025 se așteaptă o creștere modestă, până la 13 milioane de lei.

Noua procedură a fost introdusă tocmai pentru a crește gradul de colectare și pentru a descuraja evitarea declarării bunurilor de lux.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele