VIDEO | Platforma care îți arată unde nu ai semnal la telefon, prezentată la GoTech World 2022. ANCOM: ”Este o hartă cu toate cătunele. Nici Google nu are poze și view-uri de unde măsurăm noi”

Publicat: 04/11/2022, 18:50
Actualizat: 04/11/2022, 18:54

Autoritatea Națională pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM) a participat ca expozant în cadrul celei de-a 11-a ediții GoTech World 2022, cel mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrală și de Est, care a avut loc la București. În cadrul standului, ANCOM le-a prezentat participanților instrumentele digitale dezvoltate de Autoritate: Aisemnal.ro, Monitor-emf.ro și Netograf. 

“Am venit cu trei platforme pe care autoritatea le-a dezvoltat, în primul rând, pentru utilizatorul final, pentru informare”, a declarat, pentru Gândul, Cristin Popa, directorul executiv monitorizare și control la ANCOM.

Aisemnal.ro, harta națională a acoperirii cu semnal mobil

Platforma a fost lansată în 2019. Aisemnal.ro este o hartă de acoperire cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România. Prin intermediul platformei, poți afla care este acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile la momentul efectuării măsurătorilor – 2G, 3G, 4G – pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România.

“An de an facem campanie. Este o hartă măsurată, nu este o hartă simulată, unde putem vedea, pe fiecare operator, fiecare tehnologie, nivelul de semnal de unde avem interes. Este o hartă care conține 250.000 de kilometri măsurați, adică ajungem în toate cătunele. De multe ori am constatat că nici Google nu are poze și view-uri de pe unde măsurăm noi”, a spus Cristin Popa.

Operatorii de telefonie mobilă ar trebui să aibă acoperire pe 98% din suprafața locuită a țării.

“Trebuie să verificăm obligațiile operatorilor de telefonie mobilă din licențe, că trebuie să aibă 98% din suprafața locuită a țării acoperire. După ce am colectat datele, am considerat că putem face și această hartă pentru utilizatorul final. Este foarte importantă pentru că, dacă vrem să ne alegem un operator la care să ne abonăm, intrăm pe hartă la zonele în care avem interes și vedem, în funcție de operator și tehnologie, ce ofertă alegem”, a explicat

Monitor-emf.ro, harta intensității câmpului electromagnetic

Cel de-al doilea produs prezentat de ANCOM a fost Monitor-emf.ro, un instrument prin intermediul căruia cei interesați pot consulta rezultatele obținute din măsurătorile permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul unor senzori ficși și mobili.

“150 de senzori ficși montați în toată țara culeg permanent datele, iar o dată pe zi încarcă în aplicație și vedem pe grafic reprezentate valorile. Niciodată până acum, din toate măsurătorile pe care le-am făcut, atât cu senzori ficși, cât și cu echipamente mobile, nu am constatat valori care să se apropie de nivelul de referință reglementat în Ordinul Ministerului Sănătății”, a explicat Cristin Popa.

Netograf, platforma pentru măsurarea calității internetului

Reprezentanții ANCOM au prezentat și platforma electronică Netograf. Aceasta a fost concepută pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit prin care pot verifica permanent calitatea serviciului de acces la internet.

Instrumentul a fost creat cu scopul de a crește gradul de informare a utilizatorilor și a dezvolta capacitatea acestora de a-și apăra mai bine interesele în relația cu furnizorii de servicii de acces la internet.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde a fugit Pescobar Paul Nicolau după ce Taverna Racilor a fost închisă de inspectorii...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Momentul în care Dumitru Buzatu e prins cu portbagajul plin de bani: imaginile flagrantului. "Aranjați...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
REGULA de AUR urmată de toți BOGAȚII lumii: „Niciodată, DAR niciodată să nu te...
Ion Iliescu a murit? Anunțul care a uluit România: Am primit o informație...
Blestemul câștigurilor ușoare. Soarta nemiloasă a unui milionar la Loto
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...