Avertisment fără precedent: De unde ar vrea Putin să lanseze arma nucleară

Avertisment fără precedent: De unde ar vrea Putin să lanseze arma nucleară
Publicat: 22/06/2022, 14:29
Actualizat: 22/06/2022, 14:32

Vladimir Putin nu ar ezita să detoneze, demonstrativ, o armă nucleară tactică în Marea Neagră, sau ar putea viza chiar Kievul, pentru a distruge dintr-o singură lovitură toată conducerea țării, avertizează un jurnalist de investigație.

Potrivit lui Eric Schlosser, o altă posibilă țintă pentru Putin ar putea fi un obiectiv militar greu de cucerit.

Putin ar putea ataca un oraș ucrainean, pentru a provoca victime în rândul civililor, susține expertul într-o analiză publicată de „The Atlantic”.

Potrivit unor experți ruși, citați de Eric Schlosser, armele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune sunt depozitate în aproximativ 12 silozuri nucleare.

Unul din ele este Belgorod-22, care se află la doar 30 km de granița cu Ucraina.

SUA au avertizat Rusia asupra unor „consecințe severe”, dacă decide să utilizeze arme nucleare în războiul din Ucraina. Administrația Biden nu a clarificat ce ar însemna acest lucru.

Sursă Foto: Colaj foto – Mediafax FOTO

SUA vs. Rusia, la nivel nuclear

Fostul secretar american al apărării William J. Perry consideră că o lovitură atomică demonstrativă în Marea Neagră nu i-ar aduce beneficii lui Putin, în timp ce distrugerea unui oraș ucrainean, cu un număr uriaș de victime civile, ar fi o eroare uriașă.

În schimb, Rusia ar putea să nu vadă prea multe riscuri în lovirea unei ținte militare.

Perry susține că, în cazul unui atac nuclear în Ucraina, represaliile ar trebui să fie puternice, dar convenționale, nu nucleare.

Răspunsul lui Joe Biden ar putea să se limiteze la trupele ruse din Ucraina și în mod ideal țintele să fie legate de atacul nuclear.

Experții citați de jurnalistul american sunt ferm convinși că nu ar fi potrivit ca SUA să răspundă cu aceeași „monedă”, dacă Rusia ar folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei | Foto – Profimedia Images

Consilierul președintelui Zelenski, semnal de alarmă: ”Federația Rusă folosește deja cele mai puternice arme non-nucleare împotriva Ucrainei, ard oamenii de vii”

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, trage un nou semnal de alarmă și precizează că Federația Rusă folosește arme din ce în ce mai puternice în conflictul care a început pe data de 24 februarie și a intrat deja în cea de 94-a zi.

Pe contul său de Twitter, Mihailo Podoliak scrie că armata rusă folosește arme termobarice în Ucraina, iar oamenii sunt ”arși de vii”.

Consilierul lui Volodimir Zelenski mai scrie că teama de o escaladare a conflictului îi determină pe partenerii occidentali să nu ofere Ucrainei armele necesare pentru a lupta împotriva Rusiei lui Putin, solicitând sistemul de rachete MLRS (Multiple Launch Rocket System).

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult