Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”

Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”
Marcel Boloș - Foto: Facebook
Publicat: 21/11/2023, 15:30
Actualizat: 21/11/2023, 18:51

Marcel Boloș vrea să îi implice mai mult pe români în combaterea evaziunii fiscale, mai ales în contextul Legii pensiilor, care necesită o colectare mai bună la bugetul de stat, pentru a susține cele 2 majorări a legii pensiilor prevăzute în 2024. În acest context, Boloș a spus că „se gândește ca cei care îi denunță pe evazioniști să primească un procent din contravaloarea faptei”.

Îndemnul premierului Marcel Ciolacu a fost luat în serios de ministrul Finanțelor, care s-a pus pe treabă și a început să caute banii necesari susținerii majorărilor prevăzute în noua lege a pensiilor. În acest context, Marcel Boloș vrea să restituie o parte din contravaloarea faptei de evaziune fiscală celor care reclamă infracțiunea.

Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională, a spus Marcel Boloș pentru Observator.

Astfel, românii ar putea semnala online neregulile legate de o posibilă infracțiune de evaziune fiscală, evaziune care a ajuns la peste 10% din PIB în România, adică undeva în jur de 160 de miliarde de lei. Digitalizarea sistemului din subordinea Ministerului Finanțelor ar urma să fie făcut cu bani europeni, asta în condițiile în care de la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme.

Noi scannere în Portul Constanța

Pentru a combate evaziunea, statul român are în plan achiziția a 26 de scannere performate, care ar urma a fi montate în Portul Constanța și în mai multe vămi din țară, printre care în punctele de trecere a frontierei cu spațiul non-UE, respectiv Ucraina, Moldova, dar și la granița cu Bulgarie, rute preferate de evazioniști.

În prezent, Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii. Angajații din port fac manual inspecția mărfurilor sosite în țară. În acest context, Boloș dă asigurări că primele loturi de scannere vor fi inaugurate cel târziu la finalul anului viitor.

De asemenea, de la mijlocul lui 2024 şoferii care transportă mărfuri vor fi obligaţi să aplice sigilii inteligente pe autovehicule. Acestea vor transmite în timp real locația transportului către agențiile din subordinea Ministerului de Finanțe.

„Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner. Cele 2.000 de sigilii vor fi repartizate în funcţie de zonele de risc. La graniţa cu Bulgaria, unde vin cele mai multe mărfuri care se pare tranzitează teritoriul României, dar mai mult rămân în ţară”, a precizat Boloș pentru Observator.

În ultima lună, Executivul condus de Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor companii de digitalizare, printre care și compania românească listată la bursa din New York, UiPath, cu care a vorbit despre digitalizarea ANAF. Mai mult, premierul spunea pe 16 noiembrie că în octombrie, colectarea veniturilor la bugetul de stat a ajuns la un nivel record de 40 de miliarde de lei. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce spune Bogdan Hossu, despre noua lege a salarizării: Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme de la 1 ianuarie 2025

VIDEO | Ce spune opoziția despre Legea pensiilor, după dezbaterile din Comisie/ Seidler: Doamna ministru încearcă să ducă cu zăhărelul pensionarii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Victor Ciutacu l-a făcut praf pe Tolontan. „Nu am de ce să îl regret. Este....”
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Venezuela se pregătește de invazie. Maduro mobilizează armata și anunță anexarea unui teritoriu cât Grecia...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Românii au luat credite pentru facturi, lemne sau porcul de Crăciun. Cât plătesc rata pentru...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Cine cedează dacă ambii șoferi au prioritate pe un drum îngust?
Cine este criminalul care a îngrozit România?! El l-ar fi decapitat pe bărbatul din Olt...
Redactorul-șef adjunct al Gazetei Sporturilor, Bogdan Stamatoiu, în stare gravă după ce a fost implicat...
Părintele Cleopa a avut parte de o vizită ciudată la bordei
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
EXCLUSIV. Tolontan se răzbună pe Ringier! Planul diabolic pus la cale după ce a fost...
Revoluția CUANTICĂ este AICI! Anunțul făcut ASTĂZI de cel mai puternic OM din lume
PUNCTUL DE PENSIE se schimbă radical! Vestea a venit direct de la CASA DE PENSII
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Bulă: Iubito, uită-te ce vreme frumoasă este afară și tu stai în bucătărie...