Ce cost suplimentar la telefon a făcut, din greșeală, un turist român în Corfu. Câți euro are de plătit la Vodafone

Ce cost suplimentar la telefon a făcut, din greșeală, un turist român în Corfu. Câți euro are de plătit la Vodafone
SURSA FOTO: Pexels
Publicat: 19/08/2022, 10:03
Actualizat: 19/08/2022, 10:10

Un român aflat în vacață în Grecia a ajuns să acumuleze un cost suplimentar consistent la factura de telefonie mobilă și caută soluții pentru a ajunge la „o înțelegere” cu operatorul său.

„Sunt sigur că și alte persoane au mai făcut cost suplimentar din cauza internetului și telefoanelor date prin Corfu. Am un cost suplimentar de peste 200 euro din această cauză, neștiind că mă pot conecta automat la rețeaua albaneză de telefonie mobilă”, a scris turistul român.

Bărbatul a cerut sfaturi de la cei care cunosc procedura sau au trecut printr-o situație similară.

„Am 6,8 GB date mobile în roaming, nu știu ce zonă dar le-am folosit prin toată Grecia fără cost, azi am fost la o plajă pe partea de nord-est a insulei și după ce am folosit datele și am dat câteva telefoane am 244 euro cost suplimentar…mă gândeam că poate cineva a mai întâmpinat problema asta și s-a rezolvat după o înțelegere cu operatorul român de telefonie mobilă”, a scris el.

De ce servicii beneficiază abonații

Conform informațiilor publicate de operatorul de telefonie mobilă, care în acest caz este Vodafone, privind serviciile de roaming Spațiul Economic European (SEE), începând cu 15 iunie 2017, toți clienții Vodafone care au abonamente deschise la roaming pot utiliza automat, în țările SEE beneficiile naționale (minute/SMS-uri naționale, MB internet pe mobil), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă descrisa mai jos. Apelurile primite în roaming, în țările SEE sunt gratuite. După consumarea beneficiilor incluse în abonamente se aplică tarifele naționale.

Spațiul Economic European (SEE) este format din:

 • Statele membre ale Uniunii Europene: Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta; tarife standard, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv insulele Tenerife, Baleare și Canare), Suedia, Ungaria
 • Islanda
 • Liechtenstein
 • Norvegia

Serviciul de roaming în țările SEE este compatibil doar cu anumite oferte sau abonamente, conform portofoliului comercial. Abonamentele care au doar acces național nu sunt compatibile cu serviciul de roaming; dacă ai un abonament doar cu acces național poți alege oricând un abonament cu acces la serviciul de roaming în țările SEE.

Politica de utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming in SEE

În situaţia unei utilizări excesive, abuzive sau anormale a Serviciului de roaming in SEE, conform Regulamentului de roaming UE 612/2022, Vodafone are dreptul să aplice urmatoarele tarife: 0,0262€ /minut apel efectuat catre statele din SEE, 0,0065€ / minut apel primit, 0,004€ / SMS, 0,002€ /MB (preturile includ TVA).

Tarifarea pentru utilizarea excesivă, abuzivă sau anormală a serviciilor de roaming reglementate este stabilită prin reglementările europene de roaming si se aplica astfel: tarif standard national la care se adauga suprataxa reglementată.

Valoarea suprataxei reglementate pentru Serviciile de Voce, SMS (TVA inclus): 0,0262EUR/minut apel efectuat; 0,0065 EUR/minut apel primit; 0,0048EUR/SMS. Suprataxa reglementată pentru serviciile de date este următoarea: 0,0023€ /MB (preturile includ TVA).

Beneficiile de internet pe mobil cuprinse în abonamentul naţional (inclusiv extraopțiuni, bonusuri sau alte beneficii) sunt limitate pentru consumul în Roaming în SEE, în conformitate cu prevederile art. 4 din Regulamentul nr. 2016/2286. Volumul de internet pe mobil disponibil în Roaming în SEE se calculează utilizând următoarea formulă: = 2 * Prețul total al abonamentului (incluzând orice Extraopțiuni tarifate) / 2.5

Poți folosi lunar, în țările SEE, până la 6.72 GB trafic de internet din abonamentul tău, pentru valoarea introdusă de 10 EUR (TVA inclus). Dacă abonamentul tău are inclus mai puțin de 6.72 GB, atunci poți folosi în roaming tot traficul inclus în abonament, iar după consumarea acestuia, în țările SEE, vei fi tarifat la tarifele standard de acasă. Dacă abonamentul tău are inclus mai mult de 6.72 GB trafic de internet, atunci poţi folosi gratuit 6.72 GB trafic de internet din abonament, iar după 6.72 GB, în ţările SEE, vei fi tarifat astfel: până la consumarea integrală a traficului naţional inclus în abonament se aplică tariful de 0,002€ (cu TVA)/MB iar după consumarea traficului naţional inclus în abonament se adaugă tariful de 0,003€ (cu TVA)/MB peste tarifele standard de acasă.

Ce înseamnă o utilizare excesivă, abuzivă sau anormală a serviciului de roaming în SEE?

Conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, pentru a determina dacă o utilizare este excesivă, abuzivă și anormală vor fi analizați următorii indicatori obiectivi:

Indicatori privind prezența fizică (conectarea cartelei SIM) și consumul (traficul de voce, SMS sau internet), în mod cumulat și pentru o perioadă de cel puțin 4 (patru) luni. Astfel, se înțelege că Serviciile sunt utilizate abuziv în Roaming dacă, pe o durata de 4 luni consecutive:

 • consumul de servicii în Roaming, pentru fiecare tip de serviciu în parte (SMS, voce, internet), excede consumul la nivel național,
 • dacă conectarea cartelei SIM se realizează predominant în Roaming, raportat la conectarea Cartelei la nivel național.
 • perioadă lungă de inactivitate a unei Cartele SIM, asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusive în roaming.
 • Cumpărarea și utilizarea succesivă în roaming a mai multor cartele SIM de către același client.

Acești indicatori reprezintă dovada unei utilizări excesive, abuzive și anormale a serviciilor de Roaming.

Ce se întâmplă dacă depășesc politica de utilizare rezonabilă?

În cazul în care există dovezi bazate pe indicatorii obiectivi menționați mai sus, Vodafone avertizează Clientul cu privire la comportamentul detectat și la posibilitatea aplicării Suprataxei, începând cu data avertizării. În absența unei modificări a comportamentului de utilizare a serviciilor de Roaming reglementate într-un termen de două săptămâni, Vodafone va aplica Suprataxa pentru orice utilizare ulterioară datei respectivei avertizări, a serviciilor de Roaming reglementate, cu cartela SIM în cauză. Vodafone încetează să aplice Suprataxa de îndată ce comportamentul Clientului nu mai indică riscul unei utilizări abuzive sau anormale a serviciilor de roaming.

De regulă, vei primi notificare dacă, după monitorizarea consumului tău o perioadă de cel puțin 4 luni, Vodafone a constatat faptul că, în mod cumulativ, consumi serviciile mobile și ai prezență (conectare la rețea) mai mult în roaming în interiorul SEE decât la nivel național.

Prin această notificare primești un termen în care îți poți schimba comportamentul de utilizare. Se înțelege că ți-ai schimbat comportamentul de utilizare dacă, în termenul acordat de Vodafone, consumul de servicii mobile (apeluri, SMS-uri, date) sau prezența (conectarea la rețea) la nivel național sunt preponderente față de nivelul înregistrat în roaming în interiorul SEE.

Notificări trafic de date internet în roaming

Ce primești – Ții sub control traficul de date în străinătate cu notificările de date în roaming. Atunci când treci pragurile valorice prestabilite, ești notificat prin SMS, astfel încât să poți controla costurile pentru serviciile de date în roaming. Poți alege dintre cele două opțiuni disponibile: Roaming Date Limită sau Roaming Date Notificări.

Tarife – Atât activarea, cât și modicările opțiunilor de notificare sunt gratuite.

Modalități de activare

Ai la dispoziţie mai multe variante prin care poţi activa sau schimba gratuit una dintre opţiunile Notificări de Date Roaming:

 • apelezi gratuit *100# și apoi alegi 4 pentru meniul „Roaming şi Internaţional” de pe telefonul tău mobil şi urmezi instrucţiunile.
 • accesezi MyVodafone
 • apelezi gratuit *222 și tastezi 4 pentru meniul „Roaming și Internațional”

Ca să fii sigur că a fost înregistrată cererea, îţi recomandăm să soliciţi activarea notificărilor cu cel puţin o zi înainte de a pleca din ţară.

Bine de știut

Începând de la 1 Martie 2010, conform reglementărilor UE, îţi punem la dispoziţie opţiuni prin care poţi fi notificat la atingerea unor praguri valorice pentru traficul de date în roaming. Pragurile de notificare sunt: 40, 50, 80, 100, 200, 400 și 500 EUR.

Dacă nu alegi niciuna dintre opțiunile disponibile, la 1 iulie 2010 îți vom activa opțiunea Roaming Date Limită Standard, conform cerințelor UE.

Roaming Date Limită Standard 50-500 Euro:

La atingerea pragurilor de 40 Euro si 80 Euro, primesti o notificare pron SMS de la numarul 8888 cu posibilitatea de a prelungi sesiunea de date peste 50 Euro, respective 100 Euro.

 • Dacă nu doreşti extinderea sesiunii, serviciul de date roaming se întrerupe la atingerea valorii de 50 EUR.
 • Dacă doreşti extinderea sesiunii de date, trimite un SMS la numărul 8888 şi poţi folosi serviciul de date în continuare, până la valoarea de maxim 500 EURO.

Vei fi notificat pe SMS la fiecare din pragurile valorice: 40, 50, 80, 100, 200, 400, 500 EUR.

Roaming Date Limită 500 Euro:

 • Primeşti notificări prin SMS de la numărul 8888 la fiecare prag valoric atins, iar când atingi valoarea de 500 EUR, serviciul de date roaming va fi întrerupt.

Roaming Date Notificări:

Primeşti notificări prin SMS de la numărul 8888 de fiecare dată când atingi unul dintre pragurile de notificare prestabilite, dar serviciul de date roaming nu va fi întrerupt, conform sursei citate.

Detalii utilizare:

 • Reguli de acumulare trafic
 • Acumularea valorii taxate a traficului de roaming de date începe de la data activării opţiunii de notificare. Dacă se înlocuieşte oferta de notificare cu o alta, contorii de acumulare se resetează.
 • În acumulare intră atât traficul înregistrat în ţările UE, cât şi cel înregistrat în alte țări.
 • În acumulare nu este inclus traficul tarifat pe APN de MMS.
 • În acumulare nu se adună valoarea abonamentelor lunare (pentru ofertele VMC Roaming 200, de exemplu), ci doar valoarea traficului suplimentar, neinclus în abonament.
 • Valorile afişate în notificări nu conţin TVA.