Prima pagină » Actualitate » Ce obiecte de lux au descoperit procurorii DIICOT printre lucrurile Laurei Vicol. Împreună, costă o adevărată avere

Ce obiecte de lux au descoperit procurorii DIICOT printre lucrurile Laurei Vicol. Împreună, costă o adevărată avere

Anchetatorii care au percheziționat locuința soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol au găsit în lucrurile cunoscutei avocate mai multe accesorii vestimentare de mare valoare. Polițiștii și procurorii DIICOT ar fi ridicat zece poșete și patru lănțișoare.

Arestați preventiv în dosarul „Nordis”, avocata Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, ar fi cheltuit o parte din banii oamenilor pe care sunt acuzați că i-au păgubit pe vacanțe și mașini de lux. Aceștia ar fi plătit nu mai puțin de 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinații de vacanță din țară și străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării. Totodată, ei ar fi achiziționat și mașini de lux – Ferrari, Bentley și Rolls Royce, pentru care ar fi achitat aproximativ cinci milioane de euro.

Cei doi soți și alți zece membri ai grupării „Nordis” au fost ridicați, luni dimineață, după 65 de percheziții care au vizat atât adrese din România, cât și din Monaco.

Procurorii DIICOT au anunțat că, în urma perchezițiilor, au fost ridicate peste 50 de laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe, telefoane mobile, bani și obiecte de lux.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit că procurorii DIICOT au susținut perchezițiile de la soții Ciorbă – Vicol cu ajutorul mai multor polițiști din cadrul Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate.

Potrivit unor surse judiciare, printre bunurile de valoare care i-ar aparține cunoscutei avocate se numără zece genți Chanel, Hermes, Christian Dior, Louis Vuitton, Bottega Veneta și Valentino, dar și patru lanțuri din aur, a căror valoare ar gravita în jurul sumei de 200.000 de euro, în condițiile în care valoarea totală a bunurilor ridicate din casa lor s-ar ridica la peste un milion de euro.

Cum ar fi funcționat schema Nordis

În octombrie 2024, publicația Recorder a dezvăluit că Nordis a încasat în ultimii ani sume uriașe în avans de la oameni care, deși au plătit integral apartamente, nu au mai intrat în posesia lor.

În unele cazuri, arată jurnaliștii, aceleași apartamente ar fi fost vândute de mai multe ori către diferite persoane. Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, deputată PSD și, până în octombrie 2024, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Potrivit unor surse judiciare, în 2021, primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ar fi primit mită aproape 240.000 de euro de la patronul companiei Nordis ca să îi elibereze un PUZ (plan urbanistic zonal, n.red.), pentru complexul rezidențial Nordis Sinaia.

Primarul ar fi fost denunțat la DNA de Vladimir Ciorbă, patronul companiei Nordis şi soţul fostei deputate Laura Vicol. Ciorbă ar fi formulat denunțul toamna trecută după investigația Recorder privind afacerea Nordis, conform acelorași surse, preluate de G4Media.

În dosar apare și numele Ioanei Băsescu

Notarul Ioana Băsescu ar fi furnizat date și documente procurorilor, potrivit informațiilor G4Media. Mai exact, procurorii susțin că liderii grupului infracțional organizat au încasat de la clienți suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro) ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier).

Fondurile astfel constituite ar fi fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro.

Ce acuzații au formulat procurorii

DIICOT îi acuză pe suspecți că, din 2018, trei dintre ei au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor.

CITEȘTE ȘI:

Dosarul NORDIS | Vladimir Ciorbă și Laura Vicol au fost ARESTAȚI pentru 30 de zile. Frații Poștoacă au primit și ei mandate de arestare

Daniel Fenechiu (PNL): „În momentul în care Laura Vicol a fost numită președintă a Comisiei Juridice, Marcel Ciolacu n-a vrut să o numească”

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și