Care sunt cele zece expresii pe care le folosesc oamenii needucați, conform psihologiei. Dacă auzi aceste cuvinte, nu mai vorbi cu persoana respectivă!
Limbajul folosit poate fi o reflectare directă a personalității și a valorilor ființei umane. De la planul profesional la cercurile sociale, cuvintele au un impact profund asupra modului în care sunt percepuți oamenii. Există expresii care, deși par inofensive, pot să transmită aroganță, dezinteres sau lipsă de empatie. Vezi, mai jos, 10 expresii care arată p lipsă de educație, potrivit psihologiei.
10 expresii pe care le folosesc oamenii needucați
- „nu contează” – cu toate că pare o expresie fără vreo relevanță, ea denotă indiferență și dispreț față de opiniile celorlalți. Fraza echivalează cu închiderea bruscă a unei conversații, care ignoră posibilitatea unui dialog semnificativ. Conform experților în comunicare, transmiterea respectului începe prin a pune în valoare ideile altora, deși nu suntem de acord cu ei.
- -„doar eu sunt cinstit” – onestitatea este o virtute, însă folosirea acestei expresii ca să se justifice comentariile dureroase poate părea insensibilă. Conform psihologilor, persoanele care recurg la astfel de afirmații, de obicei, sunt lipsite de tact și de empatie.
- – „nu este problema mea” – fraza sugerează o lipsă de responsabilitate și empatie. Un studio de la Universitatea din Michigan a constatat că cei care utilizează astfel de expresii tind să aibă un nivel mai scăzut de inteligență emoțională.
- „nu ai înțelege” – a spune asta transmite aroganță și subestimează capacitățile interlocutorului.
- „nu-mi pasă” – expresia dezvăluie dezinteres și poate să rănească sentimentele altora. Cu toate că este posibil să nu împărtășim întotdeauna prioritățile celuilalt, un răspuns mai deschis și mai atent poate să favorizeze relații sociale mai bune.
- „ți-am spus asta” – expresia aceasta rareori aduce ceva pozitiv într-o conversație. A o folosi înseamnă a te tăvăli în greșeala altcuiva, fapt care poate deteriora relațiile.
- „este vorba despre mine” – o abordare centrată pe sine a conversațiilor îi face pe oameni să se înstrăineze. Ascultarea activă și manifestarea unui interes real pentru ceilalți reflectă o empatie și o comunicare echilibrată.
- „am întotdeauna dreptate” – afirmația închide posibilitatea de a învăța de la ceilalți. Recunoașterea greșelilor și prețuirea diferitelor perspective sunt caracteristici ale celor care caută să crească și să cultive relații bune.
- „asta este stupid” – descalificarea ideilor cu această expresie arată intoleranță față de alte puncta de vedere, diferite de ale voastre
- „cui îi pasă” – comentariul este profund derogatoriu și minimizează importanța ideilor celorlalți.
CITEȘTE ȘI:
Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ...
vezi toate
articolele