Cetățenii UE nerezidenți au obligația să prezinte pașaportul în loc de cartea de identitate atunci când intră în Marea Britanie, începând cu 1 octombrie

Cetățenii UE nerezidenți au obligația să prezinte pașaportul în loc de cartea de identitate atunci când intră în Marea Britanie, începând cu 1 octombrie
Publicat: 25/09/2021, 14:30

De la 1 octombrie, cetăţenii români nerezidenţi pot intra în Marea Britanie exclusiv pe baza paşaportului valabil, electronic sau temporar. MAE vine cu precizări privind condiţiile de călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii, în contextul noului regim aplicabil ca urmare a Brexit.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate.

„Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate”, informază MAE.

Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate.

MAE transmite că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călători spre/ tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare.

Totodată, cetățenii români nerezidenți care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte.

Cei care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.

Excepții aplicate pentru călătorii care îndeplinesc cerințe specifice

Călătorilor care au depus o cerere pentru Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme, dar care nu au primit încă nicio decizie, li se permite să intre în Marea Britanie folosind cărțile de identitate, în ciuda modificărilor care vor intra în vigoare la 1 octombrie.

Autoritățile din Marea Britanie au clarificat, de asemenea, că persoanelor din UE / SEE sau Elveția li se va permite să intre în Marea Britanie, prezentând un act de identitate la sosire, dacă dețin un permis de familie al sistemului de decontare al UE.

Persoanele care dețin un permis valabil în conformitate cu schema de permise pentru lucrătorii de frontieră, precum și cele cărora li s-a permis să primească asistență medicală planificată în Marea Britanie, în conformitate cu „acordul S2”, nu vor fi obligați să prezinte pașaport la intrarea lor în Marea Britanie după 1 octombrie.

Cetățenii irlandezi își pot folosi în continuare cărțile de identitate pentru a ajunge și în Marea Britanie și după această dată.

Pentru a verifica dacă scopul șederii necesită o viză sau dacă sunt îndeplinite condițiile necesare pentru obținerea acesteia, poate fi consultată o pagină de internet dedicată în limba engleză, pusă la dispoziție de către autoritățile britanice.
Autoritățile britanice recomandă persoanelor care au mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și persoanelor cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit informațiilor comunicate prin intermediul portalului dedicat.

Un total de 3.294 de cetățeni ai UE au primit interdicție să intre în Marea Britanie

SchengenVisaInfo.com a raportat că, în primul trimestru al acestui an, un total de 3.294 de cetățeni ai UE au primit interdicție să intre în Marea Britanie, potrivit datelor furnizate de Home Office.

Aceeași sursă a arătat că, comparativ cu 2020, când traficul aerian era semnificativ mai mare comparativ cu primul trimestru al anului 2021, doar 494 de cetățeni ai UE au primit interdicție să intre în Marea Britanie.

Mai mult, au fost raportate unele evoluții considerate incompatibile cu acordul de retragere a Brexit-ului. Anterior, s-a raportat că un număr mare de cetățeni ai UE care au solicitat statutul stabilit în Regatul Unit în conformitate cu Schema de decontare a UE (EUSS) au fost amenințați cu deportarea, chiar dacă guvernul britanic a spus că cetățenii UE care ar putea dovedi că au solicitat acest statut până la 30 iunie, ar avea drepturile lor protejate.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Singurul om care l-a tras la răspundere pe Ceaușescu. 'De ce nu le dai, mă,...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Fotografie virală. Mai mulți oameni, speriați de o mașină care făcea dezinsecție, în Brașov. „Împrăştie...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Ultima escrocherie din România! Milioane de români care primesc căldură de la Radet sunt în...
Secretul pentru a păstra bine vița de vie iarna. Noiembrie este luna care decide recolta...
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Durere mare în FAMILIA lui Borcea. A AJUNS URGENT la SPITAL. Toată viața i-a fost...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii