VIDEO | Ciolacu: Dacă nu se va ajunge la un acord cu companiile private și cele de stat, se va ajunge la o reglementare a prețului în energie

Publicat: 18/01/2022, 21:33
Actualizat: 18/01/2022, 22:57

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, atrage atenția că dacă nu se va ajunge la un acord atât cu companiile private, cât și cu cele de stat, se va ajunge la o reglementare a prețului. El a precizat că a făcut un apel către președintele României de a face o ședință CSAT, întrucât problema facturilor de la energie și gaze reprezintă o problemă de siguranță națională.

Ciolacu cere să fie verificați furnizorii pentru a se depista dacă aceștia au acționat în mod deliberat în facturarea intenționat greșită.

„S-a ajuns la această criză din cauza unor facturi emise greșit timp de două luni, peste 2,2 milioane pe fiecare lună. De aceea s-a ajuns la acest haos, oamenii și-au făcut calcule că nu pot să achite aceste facturi. Trebuie văzut dacă a fost intenționat sau neintenționat” a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD atrage atenția că dacă nu se va ajunge la un acord cu atât cu companiile private, cât și cu cele de stat, se va ajunge la o reglementare a prețului în energie.

„Dacă nu se va ajunge la un acord atât cu companiile private, cât și cu cele de stat, se va ajunge la o reglementare a prețului. Nu putem să sacrificăm toată industria românească și toți consumatorii.

Nu suntem într-o perioadă în care trebuie să găsim neapărat vinovați. Este o incapacitate a statului de a se pregăti pentru o criză energetică. Este un ajutor bugetar suportabil. Cei responsabili vor trebui să răspundă”, mai spus el.

Romgazul, de urgență, trebuie să își majoreze capacitatea de producție. Suntem într-o situație de criză. Trebuie să venim cu un program coerent pentru perioada următoare. Ca la români, iar ne-a prins iarna nepregătiți. Lucrul acesta nu mai este acceptabil într-o astfel de coaliție.

Totodată, el a declarat că a făcut un apel către președintele României de a face o ședință CSAT, întrucât problema facturilor de la energie și gaze reprezintă o problemă de siguranță națională.

„Eu am făcut un apel către președintele României de a face o ședință CSAT. Acolo trebuie să se discute. România are suficient gaz pentru consumul propriu. România poate să devină independentă energetică în 3 ani. Avem un fond de modernizare la care au acces doar 10 state, România nu a făcut, de 2 ani, acest lucru. Am văzut că și-a notat premierul aceste lucruri și sunt convins că, în perioada următoare, se vor vedea aceste lucruri.”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.