VIDEO | Cițu: Problema este capacitatea de producţie, nu liberalizarea pieței. Consumăm mai mult decât producem

Publicat: 18/01/2022, 22:09
Actualizat: 18/01/2022, 23:15

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la Digi24, că nu liberalizarea pieței de energie a cauzat criza prețurilor cu care se confruntă astăzi românii, ci mai degrabă problema este la capacitatea de producţie a României, întrucât consumul este mai mare decât ceea ce producem.

De asemenea, el a afirmat că un factor important care a condus la creșterea prețurilor în energie o reprezintă creșterea prețului la nivel mondial, fiind un factor generat de revenirea economiilor din perioada de lockdown.

”Să ştiţi că nu liberalizarea este problema. Problema este capacitatea de producţie, consumăm mai mult decât producem. 30 de ani de zile am stat şi am promis şi nu prea am făcut nimic. Nu mai vorbesc de reforme care nu s-a făcut, dar nu s-au făcut investiţii. Prima oară când au început să facă investiţii cu adevărat şi s-au văzut în şi în creşterea economică au fost în anii 2020-2021”, a declarat Florin Cîţu.

Liderul PNL consideră că dacă se investeau mai mulți bani în capacitățile de producție nu am mai fi avut această situație de criză energetică.

”Guvernul trebuia să facă şi erau două variante, ori lăsai piaţa şi astăzi 80% din producţia de energie vine de la companii de stat. Dacă vrem să avem o mai mare prezenţă a sectorului privat, puteam să facem acest lucru, nu am făcut, nu a fost o decizie. Şi astăzi culegem roadele acestor decizii ”, a afimat Cîţu.

Totodată, el a afirmat că liberalizarea pieței nu a condus la creșterea prețurilor, ci mai de grabă dependența României de piața externă de energie.

”Una este liberalizarea pieţei şi alta este modul în care (…) informează pe cetăţeni. Astea sunt lucruri diferite, dar asta nu vorbim. Dar vorbim de creşterea preţurilor. Asta este problema, o creştere a preţurilor într-un moment în care a crescut peste tot în lume. Preţul la energie a crescut peste tot în lume, nu doar în România. Să ştiţi că libertatea nu înseamnă că preţul nu creşte în România.
Preţurile la energie erau mari în România şi înainte, pentru că România importa energie din exterior la preţul pieţei, ceea ce făceam era să plătim de la buget diferenţa. Ceea ce facem acum când preţurile erau liberalizate de la buget, susţineam diferenţa între preţul pieţei şi preţul… Liberalizara a fost făcută la termen, a fost votat un termen negociat cu Comisia Europeană”, a declarat Cîţu.