Pentru un consum mic de benzină sau motorină, pe autostradă, se recomandă ca șoferii să circule cu o anumită viteză. Iată ce sfaturi oferă experții și care ar fi viteza ideală pentru un consum optim de combustibil.
Pentru a avea un consum redus de benzină sau motorină, experții susțin că șoferii ar trebui să circule cu o anumită viteză și să fie atenți la anumite aspecte legate de vehicul și la modul în care conduc. De exemplu, potrivit unor studii realizate de producătorii din industria auto, viteza ideală de rulare pe autostrăzi ar fi între 90 și 110 km/h. Desigur, în funcție de autoturism și combustibilul utilizat, consumul poate fi diferit. Câteva exemple se află mai jos.
A fost efectuată o comparație de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii. De exemplu, șoferii care rulează cu 130 km/h pe autostradă ar putea să aibă un consum mai mare cu 20 sau 30%. Mai mult, la o rulare de 140 – 150 km/h, pe autostradă, crește consumul cu până la 40%. Totodată, consumul de combustibil este afectat nu doar de modul în care șoferul conduce, ci și de motor, condițiile de trafic și mașină, în sine.
De pildă, un șofer care conduce un vehicul alimentat cu benzină consumă, la un rulaj de 100 km/h, circa 7 litri/100km. La un rulaj de peste 130 km/h, crește și consumul de combustibil, de până la 9-10 litri per 100 km. Pe de altă parte, în cazul unui autoturism alimentat cu motorină, consumul optim ar fi de 5 litri la 100 km, la un rulaj de 100 km/h. Precum în exemplul anterior, consumul de combustibil crește până la 6,5 – 7 litri la 100 km, în cazul unui rulaj de 130 km/h, arată Libertatea.
Experții din domeniul auto vin, însă, cu o serie de sfaturi pentru șoferi. În primul rând, este importantă revizia filtrelor și a consumabilelor. Dacă astfel de elemente nu sunt schimbte la timp, atunci există posibilitatea ca vehiculul să aibă un randament mai diminuat al raportului de combustie. De asemenea, presiunea anvelopelor trebuie să fie monitorizată, iar climatizarea trebuie să fie utilizată eficient. Experții recomandă ca șoferul să nu frâneze brusc și nici să circule cu viteză. De asemenea, pentru un consum de combustibil mai mic, specialiștii susțin că ar fi eficientă utilizarea frânei de motor, arată ProMotor.ro.
Atenție, șoferi! La fiecare revizie trebuie să faceți asta, este OBLIGATORIU!
Este sau nu infracțiune? Ce se întâmplă dacă ridici ștergătoarele altei mașini, în România
Sursă foto: colaj Shutterstock