Dan Chișu, la podcast-ul lui Marius Tucă: Cea mai puternică amintire din copilărie este cu casa bunicilor de la Domnești / În momentul de față trăiesc în Franța. Principalul motiv este unul medical

Publicat: 02/12/2022, 17:53
Actualizat: 02/12/2022, 17:54

Invitat la podcastul „Viața mea e un roman”, moderat de Marius Tucă, Dan Chișu a declarat că principalul motiv pentru care s-a mutat în Franța este unul de natură medicală.

Dan Chișu a povestit unde și-a petrecut copilăria și cum a trăit în acea perioadă. „Bună parte din copilărie a fost în Turda, dar și în Brad (Musariu), Brăila. Am copilărit în mai multe locuri. Cea mai puternică amintire este cu casa bunicilor de la Domnești, Argeș, unde mergeam la pescuit, aveam o viață de nepovestit. Îmi aduc aminte că nu prea țineam cont de curățenie și igienă. Plecam dimineața și primul lucru pe care îl făceam era să mergem să scoatem coropișnițe pentru clean, după care mergeam și la râme, le adunam, mergeam să pescuim, prindeam câțiva cleni și ni se făcea o foame îngrozitoare. Mâncam toate poamele crude pe care le găseam, treceam prin livezi și de foame mai luam câte o ceapă și o mâncam. Când ajungeam acasă, bunica făcea un fel de parară din ouă proaspete și scotea slănină din beci. Mai făcea și o mămăligă. Când terminam de mâncat eram negru, că mâncam cu mâna. Pe de altă parte, îmi aduc aminte că aceste veri au făcut în așa fel încât să nu-mi aduc aminte de niciun fel de răceală. Când ceilalți copii răceau, eu am fost sănătos, nu aveam nimic. Bunicii erau oameni simpli, cu frică de Dumnezeu. Insistau mult să mergem la biserică, dar eu cam evitam. În ceea ce privește legătura cu părinții, am avut un tată extraordinar de tolerant. În schimb, mama a fost mai aspră.”

Cunoscutul regizor a mai precizat că a încercat de câteva ori să intre la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. „Eșecul m-a dus către plecare. M-am căsătorit la 17 ani, având derogare de la primărie. A fost o căsătorie total neconsumată, am făcut-o doar ca să pot să plec în Franța. Am stat în Paris și aveam o stare de fericire că sunt acolo, dar și una de nefericire, că nu știam unde mă îndrept”.

În Franța, Dan Chișu a lucrat la IBM, la Nouvelle Frontiere, iar în 1988 l-a cunoscut pe Ion Țiriac.

„În momentul de față trăiesc în Nisa, Franța. Principalul motiv este unul medical. Nu vreau să supăr tagma oamenilor din medicina românească, dar făceam foarte des fibrilație, așa că am hotărât să fac ablație. Nu e operație pe cord deschis. Am decis să fac operația la Monte Carlo, unde am plătit mai puțin decât aș fi plătit în București. Atunci mi-am dat seama că statusul meu medical este destul de fragil. Mă bucur că m-am mutat acolo. Acum mă simt bine. Am o relaxare a faptului că în sfârșit fac ce îmi doresc”, a adăugat acesta.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase