Directorul SRI, Eduard Hellvig: „Știu de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat” | VIDEO

Publicat: 04/10/2022, 19:10

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a susținut marți un discurs la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În discursul susținut în fața studenților, Hellvig a recunoscut că instituția pe care o conduce a făcut și multe greșeli, iar acestea nu pot fi reparate peste noapte.

De asemenea, șeful SRI a spus că este conștient de faptul că Serviciul nu are cea mai bună imagine în rândul publicului din România, dar dă asigurări că face tot ce poate pentru a rezolva problemele din interiorul instituției.

„Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea. Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este și mai complicat. Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient.

Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greșeli importante și cu siguranță criticii mei vor găsi îndeajuns de multe și din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele – pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea.

Dar eu sunt permanent ghidat de dorința de a construi, nu de a distruge. Cunosc păcatele de care este acuzată instituția, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept”, a declarat Hellvig la Cluj-Napoca.

Ce spune Hellvig despre legăturile dintre SRI și politicieni

Directorul SRI spune că știe că unii foști angajați ai instituției sunt „poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat” și promite că va continua separarea Serviciului de politică.

De asemenea, indirect, Hellvig a dat de înțeles că, în deceniile anterioare, serviciile secrete s-ar fi implicat în activitatea oamenilor politici.

„Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească «indicații» sau «sugestii» despre ce au de făcut.

Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, investiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese. Știu că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul “acoperiților” și agenda acestora în diverse sectoare strategice. Vă pot asigura că de la începutul mandatului meu activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii”, a spus Eduard Hellvig.

Vă invităm să citiți și:

Eduard Hellvig: România este o țară stabilă, cu liniște și prosperitate economică

Șeful SRI: „Suntem din ce în ce mai polarizați în societate. Polarizarea este folosită de cei care își doresc o Românie coruptă și instabilă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase