EXCLUSIV | Cine este adevăratul vinovat pentru eliminarea din schema CSM București a lui Rică Răducanu (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Cine este adevăratul vinovat pentru eliminarea din schema CSM București a lui Rică Răducanu (DOCUMENT)

Necula (Rică) Răducanu, una dintre marile legende ale Rapidului și ale fotbalului românesc, a fost dat afară de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) București, unde era detașat din 15 iunie 2011, de la Primăria Capitalei. Fostul mare internațional a fost angajat ca referent la Direcția Afaceri Externe și Protocol din cadrul Primăriei Municipiului București, iar detașarea sa la CSM fusese prelungită succesiv.

În exclusivitate, GÂNDUL prezintă dedesubturile acestei concedieri și motivele pentru ”tăcerea” inexplicabilă a lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Rică Răducanu ne-a declarat, la rândul său, că ”s-a terminat” totul și că nu mai dorește să comenteze pe marginea acestui subiect, cu atât mai mult cu cât nu i-a plăcut niciodată ideea de a se certa cu cineva.

”Nu mai vreau să comentez asta, s-a dus, s-a terminat, ce a fost, a fost. Nu mai putem să ne întoarcem. Viața merge mai departe. Mie nu-mi place să mă cert cu nimeni, să zic ceva de ăla, ăla, nu-i stilul meu. A fost o întâmplare, asta este…”, a declarat Rică Răducanu, contactat de Gândul.

Lipsă de reacție cel puțin ciudată a lui Nicușor Dan

Încă din luna aprilie a anului trecut, Gabriela Szabo – directorul general al CSM București în acea perioadă – a demarat procedura prin care detașarea lui Rică Răducanu urma să fie prelungită, transmițând o adresă către Primăria Municipiului București.

Totuși, acest demers al Gabrielei Szabo s-a ”lovit” de o lipsă de reacție cel puțin ciudată a lui Nicușor Dan, acesta preferând un stand-by de două luni până la comunicarea unui răspuns oficial.

În data de 15 aprilie 2021 am trimis Direcției Managementul Resurselor Umane din cadrul Primăriei Municipiului București adresa nr. 857 din 15.04.2021, prin care am solicitat aprobarea prelungirii detașării pentru o perioadă de 6 luni (02.05.2021-01.11.2021) în cadrul Clubului Sportiv Municipal București a domnului Necula Răducanu, ca referent M IA la Compartimentul Marketing și Comunicare.

Solicitarea a avut la bază faptul că domnului Necula Răducanu, detașat la instituția noastră, îi expira detașarea cu data de 01.05.2021. Domnul Necula Răducanu, angajat ca referent la Direcția Afaceri Externe și Protocol din cadrul Primăriei Municipiului București, a fost detașat la Clubul Sportiv Municipal București cu data de 15.06.2011, detașarea domniei sale fiind ulterior prelungită succesiv, cu perioade de șase luni sau un an, în baza aprobării ordonatorului principal de credite”, s-a precizat ulterior, într-o altă adresă pe care Gabriela Szabo a transmis-o Primăriei Generale a Capitalei – Direcția Managementul Resurselor Umane, pe 18 august 2021.

Nicușor Dan răspunde pozitiv, dar după expirarea termenului legal

După două luni de zile – pe data de 23.06.2021 -, solicitarea clubului CSM București primește un răspuns favorabil din partea Primăriei Generale a Capitalei, detașarea lui Rică Răducanu fiind prelungită până la data de 1 iulie 2021.

A existat, însă, și reversul medaliei, fiindcă aceeași adresă preciza că – la 1 iulie 2021 – înceta de drept contractul individual de muncă al domnului Necula Răducan, ca urmare a îndeplinirii cumulative a vârstei standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

La solicitarea noastră menționată mai sus am primit răspuns două luni mai târziu, când ni s-a comunicat, prin adresa nr. 5296 din 23.06.2021, că domnul Primar General a aprobat prelungirea detașării domnului Necula Răducanu până la data de 01.07.2021.

Totodată, în aceeași adresă era menționat faptul că, începând cu data de 01.07.2021, înceta de drept contractul individual de muncă al domnului Necula Răducanu, ca urmare a îndeplinirii cumulative a vârstei standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, se mai precizează în adresa transmisă de Gabriela Szabo către Primăria Capitalei, pe data de 18 august 2021, prezentată în exclusivitate de GÂNDUL.

Solicitări fără ecou la primarul general pentru fostul mare internațional

Având și alte ”priorități” pe agenda sa de lucru, Nicușor Dan l-a trecut pe Rică Răducanu la ”și alții”, astfel că nu a transmis răspunsul către CSM București în termenul legal prevăzut de lege, motiv pentru care Gabriela Szabo a precizat că detașarea fostului mare sportiv la CSM a încetat.

Mai mult, nu au putut fi identificate nici ”soluții la nivelul Serviciului Economic pentru plata retroactivă a drepturilor salariale ale domnului Necula Răducanu”, cu toate că Gabriela Szabo a încercat să primească și un punct telefonic din partea lui Nicușor Dan.

Deoarece nu am primit un răspuns de la dumneavoastră în termenul legal, am fost obligați ca, prin Decizia nr. 51 din 29.04.2021, să încetăm detașarea domnului Necula Răducanu cu data de 02.05.2021.

Ulterior, după primirea adresei nr. 5296 din 23.06.2021 de la instituția dumneavoastră, nu am identificat soluții la nivelul Serviciului Economic pentru plata retroactivă a drepturilor salariale ale domnului Necula Răducanu (state de plată, declarații etc. pentru perioada 02.05.2021-30.06.2021) și nici de la dumneavoastră nu am primit un răspuns, deși v-am solicitat telefonic un punct de vedere”, a menționat Gabriela Szabo.

Szabo: ”Firesc este ca sumele restante să fie plătite de Primăria București”

Dincolo de reacția întârziată și nejustificată a lui Nicușor Dan, cu atât mai mult cu cât CSM transmisese solicitarea ca detașarea lui Rică Răducanu să fie prelungită, achitarea retroactivă a drepturilor salariale ale fostului mare internațional român a rămas sub un mare semn de întrebare.

În aceeași adresă transmisă Primăriei Generale a Capitalei, Gabriela Szabo a insistat asupra întârzierii cu care a fost transmis răspunsul din partea lui Nicușor Dan.

Cum acesta nu mai era detașat la CSM București, în data de 2 mai 2021, și asta pentru că Nicușor Dan a tergiversat transmiterea unui răspuns, depășind termenul legal prevăzut de lege, aceste drepturi salariale retroactive ar fi trebuit să fie achitate chiar de Primăria Generală a Capitalei.

”În concluzie, având în vedere întârzierea foarte mare cu care ne-ați răspuns la solicitare, lipsa unor soluții legale pentru achitarea retroactivă a drepturilor salariale ale domnului Necula Răducan de către Clubul Sportiv Municipal București, dar și faptul că, la momentul 02.05.2021, domnia sa nu mai era detașat la instituția noastră, normal și firesc este ca sumele restante să fie plătite de către Primăria Municipiului București, al cărui angajat a fost până la data de 01.07.2021”, preciza Gabriela Szabo în adresa transmisă către Primăria Generală a Capitalei pe 18 august 2021.

Rică Răducanu, idolul tribunei alb-vișinii

Rică Răducanu – născut pe data de 10 mai 1946 în localitatea Vlădeni din județul Ialomița – a devenit, de-a lungul timpului, un idol al Rapidului și al tribunei alb-vișinii, dar și un simbol al fotbalului românesc în general.

Cele mai mari succese ale carierei sale sportive le-a avut în perioada în care a jucat la clubul bucureștean Rapid (1965-1975), apărând poarta rapidiștilor în 233 de meciuri și a cucerit titlul de campion al României cu Rapid București, în 1967, acesta fiind primul titlu din istoria formației de sub Podul Grant.

Rică Răducanu a apărat poarta echipei naționale a României de 61 de ori. A jucat în echipa națională a României la Campionatul Mondial Mexic 1970, performanță pentru care a fost decorat, în martie 2008, cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a.


Citește și:

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult