EXCLUSIV | El este românul din Marea Britanie suspectat de implicare în atacurile informatice asupra unor site-uri din România, revendicate de gruparea pro-rusă Killnet

EXCLUSIV | El este românul din Marea Britanie suspectat de implicare în atacurile informatice asupra unor site-uri din România, revendicate de gruparea pro-rusă Killnet
Publicat: 03/05/2022, 11:23
Actualizat: 03/05/2022, 14:57

Un român din Marea Britanie, Ioan Feher, este suspectat de implicare în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România. La data de 2 mai, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse Gândul, Ioan Feher este românul suspectat că a tradus din limba rusă în limba română mesajele promovate de hackeri şi a indicat site-uri din România care ar putea fi atacate.

Potrivit contului personal de Facebook, Ioan Feher este din Satu Mare, dar locuiește în Marea Britanie. El nu s-a sfiit să-și manifeste simpatia față de Moscova pe rețeaua de socializare.

“I stant with Rusia (n.r. Susțin Rusia)”, a scris acesta în dreptul fotografiei, pe care a pus și drapelul Rusiei.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că suspectul este audiat.

„Vă pot spune că în acest moment cetăţeanul este în custodia autorităţilor şi este audiat”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode.

Mai jos, comunicatul de presă integral privind perchezițiile:

„Începând cu data de 29 aprilie a.c., o serie de atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT.

În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.

De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency.”