EXCLUSIV VIDEO | 100.000 de mașini vechi, scoase din circulație cu Rabla Local

Publicat: 03/02/2023, 16:00
Actualizat: 03/02/2023, 17:20

Planul Ministerului Mediului de a scoate din circulație 250.000 de rable până 2026 ar putea fi atins chiar de la sfârșitul acestui an. Pe lângă deja Rabla Clasic și Rabla Plus, cu sprijinul autorităților locale se preconizează că vor fi scoase din trafic 100.000 de mașini vechi și poluante.

Noul program, Rabla Local, prevede ca o mașină mai veche de 15 ani poate fi casată fără să existe obligația achiziționării uneia noi, 240 de milioane fiind bugetul acestui program prevăzut să înceapă în luna martie.

“La Rabla Local, acolo o să mergem cu autoritățile locale, acolo am stabilit împreună cu autoritățile de profil, Asociația Orașelor, a Municipiilor, a Comunelor, că se implică în evaluarea dosarelor și Rabla Local va fi un program nou anul acesta care va scoate, sper, 100.000 de mașini uzate din circulație”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Gândul Exclusiv.

”Să ne întoarcem la vorba din bătrâni, să sari gardul și după acea să zicem hop”

Dacă ținta va fi atinsă, România și-ar atinge încă din 2023 una din țintele stabilite prin PNRR, aceea de a scoate 250.000 de mașini vechi și poluante din trafic. Termenul inițial era 2026.

“Eu zic să ne întoarcem la vorba din bătrâni, să sari gardul și după acea să zicem hop. Facem analiză la sfârșitul anului, s-ar putea să îndeplinim ținta mai devreme , mult mai devreme, dar merg pe vorba dumneavoastră, să sărim prima dată gardul”, a mai spus Tanzos Barna.

Ministerul Mediului, prin AFM, va acorda primăriei 80% din banii acordați casării unei mașini mai vechi de 15 ani, respectiv 2.400 lei, din totalul de 3.000.

Interviul integral aici:


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Tánczos Barna, ministrul Mediului: ”Eu nu am auzit nicio voce serioasă din partea PNL sau PSD care să vizeze scoaterea UDMR de la guvernare”

EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului, avertisment pentru Nicușor Dan: ”Bucureștiul trebuie să înțeleagă că nu este de joacă cu aceste probleme legate de poluare”

Actorul Mihai Bobonete intervine în scandalul ”Greenfield”: ”Doamna Clotilde Armand, semnați blestemata aia de hârtie!”

Alexei Navalnîi, despre gulagul sovietic ”reactualizat”: ”Dezumanizare, batjocorire și servirea instrucțiunilor ilegale ale conducerii de la Kremlin”

Viceprimarul Sectorului 1, după ședința Consiliului Local: ”Avem străzi precum cele din Evul Mediu, ceea ce Clotilde Armand a uitat din ziua în care «s-a înscăunat» la primărie”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase