EXCLUSIV VIDEO | Dumitru Nancu, FNGCIMM: ”Impactul fiscal al IMM Invest a fost de 6 ori mai mare de la lansare până în prezent”

Programul IMM Invest, schema de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii pentru obținerea de credite, administrată de FNGCIMM, a avut un impact fiscal de 6 ori de la lansare până în prezent. Anunțul a fost făcut de directorul general al Fondului Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Dumitru Nancu, la Gândul Financiar.

54 de miliarde de lei este suma totală cu care au fost creditate întreprinderile mici și mijlocii care au accesat programul IMM Invest.

“Noi, fiind o instituție financiar-bancară supravegheată de Banca Națională, ne referim la raportul de stabilitate financiară al Băncii Naționale. Deci, finanțările acordate cu ajutorul IMM Invest se ridică la 54 de miliarde de lei cu aproape 150% mai mult decât echivalentul creșterii soldului creditelor acordate de întreg sistemul bancar pe ultimul deceniu. Ce înseamnă asta? Schema de ajutor de stat a devenit cel mai de succes program național de finanțare. Deci, cât s-au acordat în ultimul deceniu, a anunțat BNR, pentru IMM-uri vorbim, nu vorbim de alte tipuri de credite pentru persoane fizice sau companii mari, practic, prin programul IMM invest a crescut creditul acordat cu 150%”, a explicat Dumitru Nancu la Gândul Financiar.

Mai mult, plățile făcute de stat către instituțiile financiare în cazul în care nu au mai putut fi returnate creditele de IMM-uirile care le-au accesat au fost de 0.11% din totalul garanțiilor.

“Înseamnă că rata creditelor neperformante este net inferioară ratei înregistrate la nivelul întregului sector bancar, unde avem o rată de performanță de 2,73%. Deci, practic, comparăm acest instrument financiar cu garanția statului din două puncte de vedere. O dată din punct de vedere ca să vedem impactul fiscal – câte credite s-au acordat și câte din ele sunt neperformante. Atâta timp cât ai crescut cu 150% soldul creditelor acordate IMM-urilor iar rata de plată, de default, este 0,11 față de media din sistemul bancar la credite normale, de 2,73, practic arată o sănătate a creditului garantat de stat. Pentru că asta arată practic că acel credit este benefic”, a mai spus directorul general al FNGCIMM.

Prin finanțarea capitalului de lucru, statul a avut de câștigat prin taxe și impozite

Dincolo de rata infimă de default, companiile care au beneficiat de garanții prin IMM Invest în obținerea creditelor au generat valoare economică, după cum au arătat datele auditorului, în raportul de sustenabilitate.

“Companiile  care au beneficiat de garanții prin intermediul IMM Invest au raportat în anul 2021 –  că acolo am avut datele – au raportat o dinamică net superioară numărului de angajați. Deci acele 71.000 de IMM-uri au angajat +5% față de cât aveau înainte deci a crescut și numărul de angajați, deci forța de muncăp a crescut cu 5%, cifra de afeceri a celor 71.000 de IMM-uri  a crescut cu 9%, iar profitul cu 19%. Și marja de profit raportat la vânzări este de7,7% comparativ cu cel înregistrat la întregul mediu de afaceri”, a afirmat Nancu.

În același timp, prin finanțarea capitalului de lucru, statul a avut de câștigat prin taxe și impozite.

“Aceste evoluții reflectă și impactul pozitiv generat prin finanțarea capitalului de lucru, pentru că acolo s-au dus în salarii, s-au dus în plata de impozite, contribuții și taxe. Ce înseamnă crearea de locuri de muncă, deci beneficiarii au crescut de la 650.000 de locuri de muncă la 680.000 de locuri. Această dinamică s-a înregistrat în condițiile în care 8 din 10 firme au raportat creșteri ale numărului de angajați.

Impactul fiscal generat de companiile benficiare ale programului IMM Invest în primul an de la acordarea finanțărilor este de două ori mai mare comparativ cu nivelul garanțiilor acordate. Deci am avut un impact de 1 la 22%

Interviul integral AICI:


Citește și:

Criza despre care nu se vorbește. Un specialist explică de ce au „explodat” prețurile la metale: „Pentru producția telefoanelor e nevoie de aur, argint, crom, wolfram, cobalt”

VIDEO | Inundațiile provocate de vecini reprezintă un sfert din dosarele de daună din ultimii doi ani. Cum ne putem asigura locuința în fața riscurilor suplimentare

Joburi cu salarii de 4.000 de euro în IT, iar munca se poate face „de oriunde”

VIDEO | Ce înseamnă de fapt trecerea către energia verde? Dumitru Chisăliță, AEI: „Trebuie să fim realiști”

VIDEO | Patru consecințe mai puțin pozitive ale pachetului de ajutoare pentru energie. Dumitru Chisăliță, AEI: „Legea a fost făcută pe repede înainte”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...