EXCLUSIV VIDEO | Sute de camioane grele cu tehnică de luptă circulă pe drumurile României. Precizările Ministerului Apărării Naționale

Publicat: 10/06/2023, 16:12
Actualizat: 10/06/2023, 16:26

Un convoi format din mai multe camioane militare se deplasa, sâmbătă după ora prânzului pe A2, pe sensul spre mare, fiind filmat la câțiva kilometri de Fundulea. La solicitarea Gândul, oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au transmis celor care au văzut sau vor vedea zilele acestea astfel de transporturi și cred că merg în Ucraina precizări cu privire la natura transportului.

Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu, a explicat, la solicitarea Gândul, că acest transport este unul normal, la finalul Saber Guardian 23, cel mai amplu mare exercițiu militar NATO din România.

Potrivit oficialului, este vorba de faza de redislocare a forțelor care au participat la exercițiul multinațional, iar camioanele grele, încărcate cu echipamente și tehnică de lucru circulă zilele acestea pe drumurile și autostrăzile din România spre garnizoanele de unde provin.

Convoiul surprins în imaginile video de echipa Gândul s-a oprit la o benzinărie OMV de pe A2, la kilometrul 46, să alimenteze, iar la kilometrul 60, pe sens opus, veneau alte 6 TAB-uri.

Cel mai mare exercițiu NATO din România

Timp de 12 zile, din 29 mai, până vineri, 9 iunie, peste 10.000 militari din 12 țări membre NATO și alte două partere – din care peste 5.000 de militari români, au participat la acțiunii în 11 facilități de instruire din țară. Seria bienală de exerciții „Saber Guardian” a început în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere.

Potrivit reprezentanților MApN, activitățile de instruire din cadrul acestui exercițiu cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă (cu tehnica tuturor categoriilor de forțe), parașutări, precum și antrenamente de evacuare și tratament al răniților. De la un exercițiu la altul, „Saber Guardian” s-a materializat într-o platformă pentru dezvoltarea progresivă a procesului de instruire. Creșterea numărului de secvențe de instruire conexate în cadrul „Saber Guardian” a adus creșterea complexității operaționale și a participării militarilor în format multinațional. Din acest an, în „Saber Guardian 23” a fost introdusă și o componentă de pregătire în domeniul apărării cibernetice la care iau parte specialiști din România, SUA și Muntenegru.

Forțele dislocate

Exercițiul a fost planificat de Statul Major al Apărării și este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”, potrivit datelor MApN, au participat:

  • 12 țări NATO: Albania; Bulgaria; Franța;Grecia; Italia; Muntenegru; Țările De Jos; Macedonia De Nord; Polonia; Portugalia; România; Statele Unite ale Americii ) și 2 țări partenere (GEORGIA Șirepublica MOLDOVA).
  • 10.000 militari (din care peste 5.000 de militari români);
  • 700 de echipamente și tehnică militară;
  • Tancuri, transportoare blindate, sisteme de artilerie, sisteme antiaeriene, echipamente de geniu, elicoptere: AH64, CH47, UH 60, HH60 (USA), IAR 330, SU-25 (BUL), F-16, C-27 SPARTAN, NAVE FLUVIALE.
  • 11 facilități de Instruire pe teritoriul României: Bordușani, București, Cincu, Capu Midia, Fetești, Frecăței, Insula Ialomiței, Mihail Kogălniceanu, Slobozia, Smârdan, Vărsătura-Stânca.

Oficialii MApN anunțaseră la debutul exercițiului că aceste a fost precedat, în cursul lunii mai, de afluirea efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară, către zonele de antrenament, după care va urma etapele defluirii forțelor, din a doua decadă a lunii iunie.

Sursa: MApN

„Saber Guardian 23”, un vârf al pregătirii profesionale, este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23”, desfășurat de militarii americani din US Army V Corps. „DEFENDER 23” este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). Exercițiul „Saber Guardian 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun al USAREUR-AF, pentru creșterea interoperabilității forțelor armate din state aliate și partenere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Reacția uluitoare a latifundiarului după ce a fost tamponat...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O turmă de oi din Grecia a intrat într-o seră și a mâncat 300 de...
Cum fac dragoste arăboaicele înainte de căsătorie! Scandalos!
Codul Rutier, pe cale de a suferi o modificare majoră. Şoferii care pot rămâne 10...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Președintele Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea 1,2 milioane de lei...
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Imaginile care îl contrazic pe Pescobar. Ce au găsit inspectorii ANPC la Taverna Racilor din...
FOTOGRAFII din INFERN! TOPEȘTE plumbul, atât de FIERBINTE este această PLANETĂ
A FOST UCIS! Cutremur total la Moscova. S-a terminat
Zodia Balanţă. Ce trebuie să știi despre oamenii născuți în această zodie
Cuplul celebru care a oferit un spectacol „interzis” pe plajă. Și-au dat frâu liber imaginației...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...