EXCLUSIV VIDEO | Victor Negrescu, despre alegeri anticipate: ”Există și acest scenariu. Anul viitor este măcinat de mai multe momente electorale”

Publicat: 27/03/2023, 08:00

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a confirmat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că există mai multe scenarii posibile în contextul alegerilor care vor avea loc în 2024, dar menționează că la nivelul Coaliției încă nu s-a luat o decizie. Victor Negrescu a menționat că PSD nu se teme de alegeri, indiferent când vor fi organizate.

”Există și acest scenariu: haideți să construim o guvernare stabilă pentru următorii ani, având alegeri anticipate”, a spus Victor Negrescu.

Despre un scenariu al alegerilor organizate înainte de termen a vorbit recent președintele UDMR, Kelemen Hunor, care susține anticipatele. Motivul susținerii alegerilor anticipatelor invocat de președintele UDMR este legat de necesitatea unui Guvern stabil, a unui Parlament legitim și a unei administrații funcționale în 2024.

”Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate” a spus Kelemen Hunor.

Victor Negrescu a spus, pentru Gândul, că încă nu s-a luat o decizie legată de alegerile anticipate la nivel de Coaliție.

În momentul de față, nu avem o decizie sau o discuție detaliată despre acest subiect la nivelul Coaliției. Înțeleg că a apărut chiar un sondaj pe acest subiect, sunt discuții, sunt mai multe scenarii posibile”, a mai spus europarlamentarul PSD.

”Există și acest scenariu: să construim o guvernare stabilă pentru următorii ani, având alegeri anticipate”

În condițiile în care în 2024 vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale -, într-un context instabil din punct de vedere al securității externe, s-au vehiculat mai multe posibile scenarii legate de organizarea anticipatelor și chiar și de comasarea alegerilor.

Europarlamentarul PSD susține că deși varianta comasării ar reduce costurile organizării separate a celor patru tipuri de alegeri, opoziția ar putea critica posibile avantaje strategice aduse de comasare cel puțin unuia dintre partidele aflate la guvernare:

Ne-am dori să avem costuri cât mai mici pentru organizarea respectivelor alegeri și poate comasarea ar ajuta la acest aspect. În același timp, nu vrem ca opoziția, eventual, să spună că am comasat alegerile pentru că avem nu știu ce fel de interes”, a afirmat Victor Negrescu.

Posibila organizare la limita legii a unor alegeri comasate – cum este varianta organizării la aceeași dată a alegerilor locale și parlamentare – ar putea aduce contestații la rezultatul votului, din partea celorlalte partide, susține social-democratul, în timp ce varianta organizării anticipatelor parlamentare ar putea aduce stabilitate instituțională în 2024, anul prezidențialelor:

Este adevărat că anul viitor este măcinat, aș putea spune, de mai multe momente electorale și ar risca să genereze o fractură în modul în care poți exercita actul de guvernare, și în loc să facem ceea ce este de făcut anul viitor, în contextul dificil, vom fi cu toții preocupați de momentele electorale.

Există și acest scenariu: haideți să construim o guvernare stabilă pentru următorii ani, având alegeri anticipate și alegerile prezidențiale să fie mai degrabă o competiție în care alegem pe cel care poate să reprezinte cel mai bine România din postura atributelor constituționale pe care le are președintele României”, a spus Victor Negrescu, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Deși social-democratul a recunoscut existența ipotezei organizării unor alegeri înainte de termen, acesta a menționat că nu s-a luat până la acest moment o decizie în Coaliție pe acest subiect, lăsând de înțeles că PSD nu este împotriva anticipatelor.

Este o variantă, dar în momentul de față nu este nicio decizie adoptată și toate sunt supuse evaluării și discuțiilor din Coaliție. Așa cum spuneam și mai devreme, în cazul nostru, al Partidului Social Democrat, nouă nu ne este teamă să mergem în fața românilor pentru a le cere sprijinul oricând ar fi organizate aceste alegeri”, a mai spus Victor Negrescu.

În cazul anticipatelor, parlamentarii și-ar vota scurtarea mandatelor

Ideea obținerii stabilității guvernamentale și parlamentare în 2024 prin organizarea unor alegeri anticipate presupune ca parlamentarii să-și voteze singuri scurtarea mandatelor actuale, dar și pierderea pensiei speciale, în cazul în care mandatul nu este finalizat, conform legislației.

Scenariul vine în contextul în care sondajele electorale arată o scădere a principalelor partide de guvernare față de scorul obținut la ultimele alegeri, ceea ce înseamnă mai puține locuri eligibile în următorul mandat.

Pe de altă parte, continuarea guvernării până în 2024 ar eroda partidele de guvernare, în timp ce partidele de opoziție ar crește electoral, susțin surse politice.

Rotativa PSD – PNL

Victor Negrescu a mai spus că rotativă PSD-PNL va avea loc așa cum este stabilit, susținând că cei care nu ar respecta protocolul de guvernare, ”s-ar invalida”. Pentru respectarea rotativei este necesar ca președintele Iohannis să-l numească pe Marcel Ciolacu premier.

Cei care nu ar respecta acest protocol, cred că s-ar invalida, aș putea spune, în tot ce înseamnă peisajul public. Cred că cetățenii ar blama pe cei care nu sunt capabili să se țină de promisiuni, de aceea eu cred că această rotație a premierilor se va realiza așa cum a fost ea prevăzută”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Și premierul liberal Nicolae Ciucă a dat joi asigurări că rotativa PNL – PSD va avea loc, conform protocolului.

Cu toate acestea, rămâne un semn de întrebare legat de schimbul anumitor ministere între cele două partide, mai ales în cazul Ministerului Transporturilor.

Deși Ministerul Transporturilor, conform acordului, ar reveni PNL în urma rocadei guvernamentale, social democrații susțin păstrarea mandatului de ministru al lui Sorin Grindeanu și în urma rotativei.

”Ar fi păcat ca ceea ce s-a început să nu continue și să nu implementăm în același ritm aceste proiecte pe zona de transporturi, și într-adevăr vicepremierul Sorin Grindeanu a reușit să facă acest lucru cu echipa dânsului. Credem că ar putea să continue acest lucru foarte bine, cum și pe alte zone conduse de miniștrii liberali poate ar fi bine să existe o continuitate”, a mai spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O femeie a comandat o cafea în centrul Vienei fără să se uite în meniu....
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
S-a dat legea aşteptată de aceşti români, de la 1 iunie 2023. Cresc salariile şi...
O tehnologie IEFTINĂ tocmai a stabilit UN RECORD de eficiență
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ȘOC TOTAL în România: Patriarhul DANIEL...
O cunoscută cântăreață din România și-a micșorat sânii. Cum a reacționat soțul ei când a...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...