EXCLUSIV VIDEO| Victor Negrescu, despre comasarea alegerilor: ”Încă se evaluează juridic dacă este posibil sau nu. Trebuie să fie de necontestat”

Publicat: 18/03/2023, 09:00

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că nu este exclusă posibilitatea comasării alegerilor din 2024, dar subliniază că trebuie să se analizeze cu atenție dacă o astfel de măsură respectă prevederile constituționale. Afirmația sa vine pe fondul unor dispute publice referitoare la neconstituționalitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale. O altă variantă luată în calcul este comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Cum 2024 va fi anul cu toate cele patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale -, s-a tot discutat despre o eventuală comasare, fiind vehiculate două posibile scenarii de organizare a acestor scrutine electorale. Prima variantă, cea a organizării alegerilor locale în același timp cu cele parlamentare, a fost susținută de PNL încă de la începutul anului trecut, prin vocea lui Florin Cîțu, atunci lider al partidului, care menționa însă că trebuie căutată calea legală pentru această decizie.

Motivul invocat de liberali pentru a comasa alegerile parlamentarele cu locale este legat de reducerea costurilor suportate din bugetul de stat cu cele patru scrutine electorale. Problema este că această comasare ar reduce din durata mandatului parlamentarilor aleși în 2020, ceea ce ar fi neconstituțional și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, o mutare a datei alegerilor parlamentare cu câteva luni înainte de terminarea mandatului lui Klaus Iohannis ar însemna că tot acesta va numi noul premier. De asemenea, unele voci susțin că suprapunerea celor două campanii îi va motiva în mod direct pe primari să deruleze o campanie electorală puternică.

A doua variantă luată în calcul este comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, și în acest caz argumentul principal fiind că vor fi reduse costurilor electorale.

Europarlamentarul Victor Negrescu a vorbit în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV, despre varianta alegerilor comasate susținută de PSD.

Fie că acele alegeri sunt comasate sau nu sunt comasate, ce este clar este că acele decizii trebuie să respecte prevederile constituționale și legile țării, și nu vrem să mergem pe o zonă în care să luăm o decizie care poate fi la limită pe acest aspect juridic”, susține Victor Negrescu.

Vicepreședintele socialiștilor europeni a subliniat că, în prezent, se fac evaluări, pentru a se vedea dacă se pot organizeze alegeri parlamentare și locale în aceeași zi, fără încălcarea Constituției.

Noi spunem că nu-și dorește nimeni o forțare a Constituției sau a legii pe acest subiect. Dacă se vor identifica soluții legale pentru acest lucru, le putem discuta. În momentul de față, încă se evaluează din punct de vedere juridic dacă este posibil sau nu”, a precizat Victor Negrescu

”Nu vrem ca opoziția să spună că am comasat alegerile pentru unele interese”

Europarlamentarul PSD susține că deși varianta comasării ar reduce costurile organizării separate a celor patru tipuri de alegeri, opoziția ar putea critica posibile avantaje strategice aduse de comasare cel puțin unuia dintre partidele aflate la guvernare.

Ne-am dori să avem costuri cât mai mici pentru organizarea respectivelor alegeri și poate comasarea ar ajuta la acest aspect. În același timp, nu vrem ca opoziția, eventual, să spună că am comasat alegerile pentru că avem nu știu ce fel de interes.

Posibila organizare la limita legii a alegerilor – cum este varianta comasării localelor cu parlamentarele – ar putea aduce contestații la rezultatul votului, din partea celorlalte partide, susține social-democratul.

România are nevoie ca procesul democratic electoral să fie unul foarte transparent și de necontestat de niciun partid politic, pentru că acest lucru ne permite să avem în continuare stabilitatea de care avem nevoie în contextul actual”, a mai spus Victor Negrescu.

Urmărește interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce înseamnă pentru România amânarea discutării aderării la Schengen? Europarlamentar: ”Dacă nu avem o perspectivă de aderare până la alegerile europene, va fi un obiectiv complicat de atins într-un termen scurt”

EXCLUSIV VIDEO | Ce spune un sociolog despre votul la cele patru rânduri de alegeri din 2024. ”Dacă românii vor vedea că și pentru ei se dezvoltă ceva, vor veni la urne în număr mai mare. Politicienii au o frică legată de cine votează”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce i-a spus Gina Basoc soțului ei înainte să moară. Ultimele cuvinte ale șefei de...
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă nu se mai ferește! A devenit milionară la 18 ani...
Doi liceeni susțin că au demonstrat teorema lui Pitagora, unul din marile mistere ale matematicii....
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Cum l-a anunțat Valentina Pelinel pe Cristian Borcea că îl va face tată din nou:...
Cel mai bun SUV second-hand. Consumă puțin și este mai ieftin decât un Duster nou...
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce subiecte au primit elevii anul acesta? Emoții mari pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Antalya 2023. De la poze cu munţi ce se întrepătrund cu marea la gastronomia cunoscută...
FOTO EXPLOZIV! Andreea Bălan și Cătălin Cazacu, noul cuplu din showbiz!? Sărut în miez de...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
L-AU UCIS! Doliu imens în Ucraina. Au confirmat chiar acum
Cătălin Cazacu, gesturi tandre față de Andreea Bălan. Cele două vedete s-au întâlnit la Nuba
Andreea Bălan știe să piardă. Ce mesaj le-a transmis artista câștigătorilor „America Express”