Prima pagină » Actualitate » Faci CAFEA cu apă de la robinet? Cele 2 motive pentru care este complet greșit

Faci CAFEA cu apă de la robinet? Cele 2 motive pentru care este complet greșit

Faci CAFEA cu apă de la robinet? Cele 2 motive pentru care este complet greșit

Tu cu cu ce apă îți prepari cafeaua? Ei bine, specialiștii ne recomandă ca, pe lângă alegerea boabelor potrivite, gradul de măcinare și temperatura optimă, să fim atenți și la tipul de apă folosită. Mai exact, anumite persoane ar trebui să evite utilizarea apei de la robinet.

Cea mai bună alegere pentru prepararea cafelei este apa minerală plată din sticlă, datorită compoziției sale echilibrate. Mai mult, aceasta îmbunătățește aroma cafelei, dar protejează și aparatul de cafea, scrie ziarulromanesc.de.

În schimb, apa de la robinet, mai ales dacă este dură, deci, bogată în calcar, poate avea mai multe efecte negative:

  • Depunerea calcarului: Mineralele din apa dură se depun în interiorul aparatului, în timp, blocând astfel conductele și afectând performanța acestuia. Aceste acumulări pot reduce durata de viață a espressorului sau a filtrului de cafea;
  • Alterarea gustului: Apa cu un conținut ridicat de calcar neutralizează aciditatea naturală a cafelei, iar asta face ca aroma să fie mai slabă și gustul mai fad. Totodată, apa dură are de obicei un gust specific, care poate influența negativ savoarea cafelei.

Când se putem folosi, totuși, apă de la robinet pentru cafea

Poți să folosești fără probleme apă de la robinet, pentru prepararea cafelei, doar dacă locuiești într-o zonă unde apa este moale, adică are un grad de duritate sub 8 °dH (grade germane de duritate). Apa moale nu modifică gustul și nici nu afectează aparatul.

Fiecare tip de cafea are un nivel optim de duritate a apei:

  • Cafeaua la filtru are cel mai bun gust atunci când este preparată cu apă având o duritate de 2-3 °dH;
  • Espresso-ul este ideal cu apă de 5 °dH, conform T-online.

Filtrarea apei, o alternativă la îndemână

Totuși, dacă vrei să nu dai bani pe apa îmbuteliată, atunci poți să folosești o soluție mai economică și mai ecologică, un filtru de apă, care elimină mineralele responsabile de formarea calcarului.

Există și situații în care apa cu un conținut mai mare de calcar poate fi benefică, mai ales pentru persoanele care au sensibilitate la aciditatea cafelei.

Dacă ai probleme digestive cauzate de aciditatea ridicată a cafelei, poți neutraliza acest efect fie folosind apă mai dură, fie adăugând puțină sare în cană/ceașcă.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele