Prima pagină » Actualitate » Faci plăcinte cu foitaje din comerț? Dragoș Pătraru a aflat din ce sunt făcute, de fapt

Faci plăcinte cu foitaje din comerț? Dragoș Pătraru a aflat din ce sunt făcute, de fapt

Faci plăcinte cu foitaje din comerț? Dragoș Pătraru a aflat din ce sunt făcute, de fapt

Dragoș Pătraru a analizat 8 foitaje din comerț și a spus din ce sunt făcute, un aluat foarte popular în zilele noastre. Prima mențiune a acestui produs a fost la 1600. 

„Nu prea avem etichete curate în supermarketuri. De aceea e foarte important nu doar să gătim acasă, cu ingrediente pe care le putem controla, ci e foarte important să le luăm din surse sigure. O să vedeți și azi ce diferență enormă este între ce poți face acasă și ce găsești în magazine. Și de multe ori nu facem diferența asta. Astăzi vă propun să discuutăm despre foitaje. Foietajul este un aluat foarte popular în zilele noastre, dar în afară de făină mă îndoiesc că mai are ceva în comun cu varianta inițială. E destul de greu de stabilit când și unde a apărut acest produs. Prima mențiune scrisă despre apariția foitajului a fost la 1600 în Ovverture de Cuisine, prima carte de bucate care grupa rețete internaționale.”, a declarat Dragoș Pătraru.

În continuare, el a analizat compoziția unor foitaje. Primul, un produs grecesc.

„Am fost surprins să văd că nu sunt atâtea variante cât mă așteptam. Primul produs, e un produs grecesc, două rulouri ce par proaspăt făcute. Ingrediente: făină de grâu, apă, grăsimi vegetale (ulei de palmier, stearină de palmier, ulei de soia, apă, sare iodată, emulgatori -mono și digliceride ale acizilor grași, poligliceride ale acizilor grași, regulator de aciditate, acid citric, colorant, beta-caroten, aroma, sare iodată. Avem 15, 2 grame de grăsimi, din care 3 grame acizi grași saturați, 39,2 grame de glucide, 1,8 grame de fibre, 5,4 grame proteine.”, a declarat Dragoș Pătraru.

Mai departe avem un produs din Lidl, Germania. Ingrediente: făină de grâu, apă, 17% margarină, ulei de palmier rafinat, apă, ulei de floarea soarelui rafinat, sare, corector de aciditate, acid citric, emulsifiant, mono și digliceride ale acizilor grași, colorant caroteni, oțet de mere, sare, ameliorator, gluten de grâu, agenți de tratare a făinii, acid ascorbic, enzime, făină de grâu, amidon din grâu, amiodn din porumb. Avem 14,1 grame grăsimi, din care 7,5 grame acizi grași saturați, 39,1 grame glucide, 7,3 grame proteine, 0,93 grame de sare.

Un alt produs analizat este un foitaj de la Alpin Lux. Este un produs făcut în România, asta e bine, doar că, ingredientele… Făină alba de grâu, apă, margarină (uleiuri și grăsimi vegetale rafinate (palmier, floarea soarelui, rapiță, apă, emulgatori, lecitină din soia, mono și diglyceride ale acizilor grași, sare iodată, acidifiant, alfa-tocoferol, colorant, caroteni, aroma, grăsime vegetelă rafinată de palmier, sare iodată, zahăr, oțet de alcool, gluten de grâu, dextroză, stablizatori (carboximeticeluloză, făină, de guar, emulgatori, (E472e, lecitină de rapiță), fosfat de calciu, făină de soia, agent de tratare a făinii, acid ascorbic, enzime.

13, 3 grame de grăsimi, din care 6,1 acizi grași saturați, 42 grame de glucide, 1,5 grame de fibre, 4,1 grame de proteine, 0,64 de grame de sare, la suta de produs.

„Avem un produs din Bulgaria, Ingrediente: făină de grâu, margarină, ulei rafinat de palmier, apă, ulei rafinat de floarea soarelui, sare, agent de reglare aciditate, acid citric, emulgatori, lecitină din soia, mono și digliceride ale acizilor grași, conservant, sprbat de potasiu, arome, colorant, caroteni, antioxidant, alfa-tocoferol, apă, gluten de grâu, oțet, sare, amidon de grâu, amidon de porumb, agenți de tratare a făinii: acid ascorbic, enzime, arome. Poate să conțină urme de produse lactate, susan și sulfiți. Avem 25 de grame de grăsimi, din care 12 grame acizi grași saturați, glucide 35 grame, zaharuri 1,8 grame, proteine 6,8 grame, sare, 0,93 grame, la suta de grame de produs.”, a ,mai declarat Dragoș Pătraru.

În continuare, acesta a citit eticheta unui nou produs din țara noastră. Ingrediente: făină alba 550 din grâu, margarină, uleiuri vegetale, palmier, floarea soarelui, rapiță, apă, emulsifianți, mono și digliceride ale acizilor grași, esteri poliglicerici ai acizilor grași, lecitine, soia, sare, conservant, acid sorbic, acidifiant, acid citric, aroma, colorant, caroteni, apă, zahăr, sare iodată, alcool etilic. Poate conține ouă, lapte, semințe de susan. Are 29 de grame de grăsimi, din care 15 grame acizi saturați, , glucide, din care 1,7 grame zaharuri, fibre, proteine, sare.

„Un alt foitaj, avem de la Tip Top Industries. Ingrediente: făină alba de grâu, margarină vegetală, uleiuri vegetale rafinate în proporții variate, palmier, floarea-soarelui, acid citric, antioxodanți, extract bogat de tocoferol, plamitat de L-ascorbil, aroma, colorant: caroteni, apă, zahăr, sare iodată. Poate să conțină urme de lapte, ouă, soia, arahide, fructi cu coajă lemnoasă, semințe de susan. 21, 7 grame de grăsimi, din care 8,3 grame acizi grași saturați, 41, 1 grame glucide.”

Produse românești la control

Alte două produse românești au fost la control:

„Și trecem la Linco Patisero, avem și mențiunea că nu are coloranți sau conservanți. Ingrediente: făină alba de grâu, apă, uleiuri și grăsimi vegetale de palmier, floarea soarelui, rapiță în proporții variate, emulsifiant mono și diglyceride ale acizilor grași, sare iodată, acidifiant, acid citric. Avem 24,6 grame de grpsimi, 11,8 grame acizi grași saturați, glucide, 34,2 grame, proteine 4,7 grame, sare 1,05 grame.

Avem un alt produs românesc: Ingrediente: făină alba 550 din grâu, margarină, uleiuri vegetale, palmier, floarea soarelui, rapiță, apă, emulsifianți mono și diglyceride ale acizilor grași, esteri poliglicerici ai acizilor grași, lecitine, soia, sare, conservant, acid sorbic, acidifiant, acid citric, aroma, colorant, caroteni, apă, zahăr, sare iodată, oțet de alcool etilic. Poate conține: ouă, lapte, semințe de susan. Are 29 grame de grăsimi, din care 15 grame acizi grași saturați, glucide 32 de grame, proteine 5,5 grame, sare 1,10 grame.”, a declarat Dragoș Pătraru, la Starea Sănătății.

În final, Dragoș Pătraru atrage atenția asupra gătitului aluatului acasă, deoarece nu este atât de complicat, iar asta pentru a evita toate aceste ultraprocesate în viața noastră.

„Să cumperi așa ceva, să adaugi chestii, să bagi la cuptor și să zici după aia că tu ai gătit în casă, te minți singur. Apoi, nu e atât de greu să faci un aluat. Știm că e totul complicat cu timpul, dar puteți să faceți mai mult o data și să congelați apoi, să mâncați ceva bun. Cu totul altceva este să-ți iei tu o făină de calitate și să faci acasă un aluat ca lumea. Drumul către sănătate nu poate fi făcut cu atâtea ultraprocesate prezente în viața noastră.”,a  conchis Dragoș Pătraru.

SURSA FOTO
Starea Sanatatii

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și