VIDEO | Vasili Hamutovski, arestat în Belarus după ce a protestat împotriva președintelui Aleskandr Lukashenko. Ce pedeapsă riscă fostul portar al Stelei

Publicat: 01/10/2022, 17:16
Actualizat: 01/10/2022, 17:35

Fostul portar al Stelei Vasili Hamutovski, actualul antrenor cu portarii al Academiei celor de la CSA Steaua, a fost reținut de către autoritățile din Belarus, după ce a protestat împotriva președintelui Aleskandr Lukashenko.

Fostul fotbalist se întorsese în țara sa natală pentru o operație la genunchi, dar a fost arestat, iar imaginile au circulat în mediul online.

Mai mult, presa din Belarus susține că Vasili Hamutovski ar putea risca între trei și șapte ani de închisoare, după ce a protestat împotriva cel mai longeviv șef de stat din Europa.

Potrivit Prosport.ro, autoritățile din Belarus i-au deschis un dosar penal lui Vasili Hamutovski pentru infracțiunea de „organizare și pregătire a acțiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea”.

Pe lângă anii de închisoare pe care bielorusul îi riscă, acesta mai poate primi o amendă și o restricție de libertate.

„Oamenii din Belarus au protestat împotriva războiului (din Ucraina-n.r.), au ieșit pe stradă. Eu am fost la protestele de după alegerile prezidențiale, acum un și jumătate, pentru că au fost multe falsificări. Am protestat în Minsk și am avut probleme. Când am lucrat la Dinamo Brest, i-au dat afară pe toți oamenii care și-au zis părerea contra falsificărilor și contra terorii. Nu contează că erau antrenori, jucători, profesori sau chirurgi. Inclusiv pe mine, am plecat în Arabia Saudită atunci și am lucrat acolo. Nu cred că mai pot să lucrez în Belarus, atât timp cât situația asta continuă. Când am terminat cariera de portar, am început ca antrenor de portari în Belarus, la Dinamo Minsk, apoi la BATE Borisov și la Dinamo Brest. Cu Dinamo Brest am câștigat campionatul, dar, după alegerile prezidențiale, cei care n-au fost de acord au fost dați afară. Dacă ai altă părere, te dau afară”, spunea Vasili Hamutovski pentru [, în luna aprilie a acestui an.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase