VIDEO | Geoană: Fiecare stat are libertatea de a-şi alege sistemul de alianţe din care doresc să facă parte. Lucrurile acestea nu se negociază

Publicat: 27/01/2022, 22:23
Actualizat: 27/01/2022, 22:58

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, la B1TV, că nicio țară terță nu poate impune altui stat să își decidă viitorul în funcție de anumite interese și de asemenea fiecare națiune are libertatea de a-şi alege sistemul de alianţe din care doresc să facă parte, în mod suveran acesta este documentul final de la Helsinki unde Rusia este parte.

„Atunci când vorbim despre dreptul suveran al naţiunilor europene de a-şi alege sistemul de alianţe din care doresc să facă parte, în mod suveran acesta este documentul final de la Helsinki unde URSS şi succesorul, Federaţia Rusă, sunt parte. Acelaşi principiu este consfinţit în Carta pentru noua Europă de la Paris, de la OSCE, la Istanbul”, a declarat Mircea Geoană.

El afirmă că România nu se regăsește în situaţia ca într-un moment de criză să decidă acceptarea unor lucruri pe care le consideră inacceptabile, respectiv scoaterea din NATO așa cum vrea Rusia. El afirmă că astfel de lucruri nu sunt negociabile.

„Deci noi aici nu suntem în situaţia ca într-un moment de criză să decidem că nu acceptăm nişte lucruri pe care le considerăm acum inacceptabile. Ele fac parte din fundaţia, din fundamentul juridic şi de predictibilitate în securitatea europeană la care Federaţia Rusă a achiesat. Noi aici nu venim cu noutăţi, noi spunem că lucrurile acestea nu se negociază”, a afirmat Geoană.

Secretarul NATO este indignat de cerința Rusiei care vrea restrângerea granițelor Alianței la nivelul anului 1997. Fiecare țară trebuie să își aleagă singură destinul, în niciun caz o altă țară care are alte interese la mijloc.

„Cum ar fi fost ca României să îi spună cineva, în urmă cu câţiva ani de zile, când am aderat la NATO, că România nu poate să adere la NATO sau la Uniunea Europeană pentru că altcineva, un terţ, poate să decidă în locul meu, ca român, unde vreau să merg cu ţara şi unde vreau să mă duc ca alianţă şi sistem de valori? Deci aceste lucruri nu sunt negociabile nu pentru că NATO vine acuma cu o poziţie nouă, sau Statele Unite, pentru că sunt lucruri fundamentale pentru însăşi securitatea europeană.

Eu  ca român vă spun acuma şi ca lider al Alianţei, să spun Ucrainei nu că intră în NATO mâine, dar să spun că nu are dreptul să îşi aleagă drumul pe care vrea să-l aleagă în mod democratic, este a abdica de la un principiu fundamental. Când va fi Ucraina gata, când va fi NATO gata să primească Ucraina, este o altă conversaţie. Nu un terţ stat are drept de veto cu privire la viaţa şi destinul unei naţiuni”, a adăugat Mircea Geoană.