Încep controalele ANAF! Heiuș: „Avem selectate 215 persoane…” / Cea mai mare sumă descoperită a fost de 22 milioane de lei

Încep controalele ANAF! Heiuș: „Avem selectate 215 persoane...” / Cea mai mare sumă descoperită a fost de 22 milioane de lei
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 30/06/2022, 11:27

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a declarat, miercuri, despre controalele la persoane fizice, că au deja „selectați” peste 200 de români la care se va intra în control începând cu 1 iulie 2022.

Lucian Heiuș a declarat că suma cea mai mare descoperită a fost de 22 de milioane de lei.

Șeful ANAF a afirmat că în privința controalelor la persoane fizice, anunțate de el, aceste persoane au fost identificate pe baza unui program informatic, pentru că inspectorii ANAF nu au cum să verifice milioane de CNP-uri.

„Am pornit de la ce prevede legea, am luat şi am verificat în prima fază venitul declarat al fiecărei peraoane, am accesat bazele proprii de date ale ANAF şi alte instituţii, la care ANAF are acces, ce maşini, bunuri imobile, clădiri apartamente, le cumpără, ne-am uitat în sistemul bancar cât a crescut conturile bancare ale persoanelor, cât au fost creditate societăţile comerciale, pentru că, din păcate, în România este un sport naţional, să îţi împrumuţi tu ca patron societatea şi cu sume foarte mari. Avem aces la aceste informaţii. Sunt sume mari de bani care apar că se creditează societăţile”, a afirmat şeful ANAF, potrivit stirileprotv.ro.

Heiuș a mai precizat că s-au uitat dacă capitalul social sau acțiunile la societăți au crescut în mod „spectaculos”.

„Am făcut această analiză pe 4 ani încheiaţi, în septembrie sau octombrie vom avea şi anul 2020. (..) Am identificat venitul estimat de noi, am comparat cu venitul declarat şi am constatat că există diferenţe. Această diferenţă trebuia să îndeplinească două condiţii, să fie mai mult de 10% decât venitul declarat şi nu mai puţiun de 50.000 de lei, nu ne coborâm la diferenţe care nu sunt relevante.În cei 4 ani s-a acumulat această sumă de 20 de miliarde”, a precizat Lucian Heiuş.

Șeful Fiscului a lansat avertismentul dur: „Avem selectate 214 persoane sau 215 persoane, la care riscul de neconformare la declarare este foarte evident, și la care se va intra în control începând cu 1 iulie”.

Heiuș a mai spus că „suma cea mai mare descoperită la aceste prime 215 persoane a fost de 22 milioane lei, diferență între venituri”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult