INTERVIU | Viorel Ionuț Bohotici, un student român din Italia, a inventat masca inteligentă care își schimbă culoarea când nu mai filtrează aerul. „Dacă ar fi aprobată, ar fi mai ușor să ieșim din pandemie” – VIDEO

Publicat: 06/01/2022, 18:16

Viorel Ionuț Bohotici a plecat la doi ani cu părinții în Italia, iar acum, student în anul I, a devenit cunoscut în toată Peninsula pentru invenția pe care o va lansa luna viitorare la Dubai: masca inteligentă, care își schimbă culoarea atunci când filtrul nu mai este eficient și nu mai filtrează aerul inspirat. Într-un interviu pentru GÂNDUL, Viorel Ionuț Bohotici se declară mândru că este român, spune că vine în țară în fiecare an și că își iubește prietenii de aici. Despre invenția sa, brevetată la 19 ani, Ionuț spune, fără falsă modestie, că, dacă va fi aprobată, ar fi mai ușor să ieșim din pandemia de COVID-19.

Invenția lui Viorel Ionuț Bohotici a apărut zilele acestea în toată presa din Italia, inclusiv la postul de televiziune de stat RAI.

Contactat de GÂNDUL, tânărul a dat câteva detalii despre masca „inteligentă”, atâtea câte poate da până la lansarea oficială pregătită pentru 18 februarie, în Dubai, despre cum este contactat de o mulțime de potențiali investitori.

„Datorită cererii mari de a investi în proiect, vă rugăm să-i contactați prima dată pe avocații noștri”, a scris Ionuț pe contul de Facebook.

Ideea i-a venit după ce a citit un sondaj care arăta că peste 70% din cei care poartă mască au procedat greșit, le-au folosit mai mult decât erau eficiente. Apoi, și-a prezentat invenție în fața comisiei de bacalaureat. El spune că a dezvoltat masca în cursul anului școlar, după-amiezele, în laboratorul liceului, iar când a văzut că funcționează, a depus cererea de brevetare, dar nu s-a așteptat niciodată la acest succes.

„Sunt foarte fericit când mă întorc în România”

Viorel Ionuț Bohotici a povestit pentru GÂNDUL ce înseamnă România pentru el și a profitat de ocazie se își salute prietenii de acasă – „Să menționați Berbești, din Maramureș, vă rog”, a subliniat tânărul.

Are 19 ani și este student în anul I la Inginerie electronică, la Politehnica din Torino, iar la intrebările noaste a răspuns din vacanța de iarnă, pe care și-o petrece la părinți, în Ancona.

Într-un scurt interviu pentru GÂNDUL, tânărul inventator dă detalii despre cum funcționează masca.

Cum v-a venit ideea de a inventa masca chirurgicală care își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine. Cum funcționează?

Masca funcționează mulțumită unei reacții biochimice și își schimbă culoarea, din cea inițială la una finală, care poate fi diferită. Depinde, normal, de substanța chimică care este utilizată. Poate deveni neagră, portocalie, albastră, dar obiectivul meu este să folosesc doar o culoare, ca să fie în toată lumea așa. Eu așteptam data după Dubai Expo ca să pun pe piață dispozitivul, de aceea nu am vrut și nu pot – din cauza secretului industrial, să dezvălui fotografii.

Când ar putea intra pe piață? Ce așteptări aveți, pe 18 februarie la Dubai Expo?

Am foarte mulți investitori, și niște multinaționale, nu știu dacă pot face cunoscut numele, care mi-au scris că stăteau să caute un dispozitiv – în particular e o multinațională care lucrează în sectorul alimentar, căutau cu echipa de oameni de știință un dispozitiv care să indice de cât timp s-a deschis un ambalaj și nu au reușit să îl găsească și m-au întrebat pe mine și au vrut să investească pe contul meu.

Am și investitori mai mici care vor să investească, din toată Italia. Inițial a fost din zona mea și după ce știrea a apărut în toată Italia, au început să mă contacteze din toată Italia. Acum stau să am investitori și din alte țări, dar cu încetul, cred că știrea a ajuns în alte țări.

La Expo spre să găsesc foate mulți investitori și sper ca proiectul să placă lumii. În particular, o sa particip și la o competiție. Din România, din păcate nu am niciun investitor care să mă fi contactat.

Mass media romanească din dispora si din tara a scos in evidenta cu mandrie ca sunteti roman. De cand sunteti in Italia si ce va leaga de România? Vă mai simțiți/declarați român? Țineți legătura cu familia/prietenii din țară?

Ce mă leagă de România? E un lucru foarte greu de zis și foarte greu de explicat. Eu am venit în Italia la vârsta de 2 spre 3 ani și anii precedenți am stat cu bunicii mei, m-au crescut ei. Și a depins și de la ei persoana care sunt acum și îmi face foarte multă plăcere că sunt fericiți de mine. Eu mă întorc în fiecare an în România în luna august și când îi văd sunt persoana cea mai bucuroasă din lume.

Am foarte multe amintiri, și de la gradiniță, sunt mutle particulare, sunt greu de explicat. Sunt foarte fericit că sunt român. Și încă am foarte, foarte mulți prieteni în România – în particular în Berbești, îi salut pe toți, dacă scrieți despre mine să menționașți Berbești, vă rog – ai mei sunt tatăl din Mara, și mama din Berbești, și sunt foarte legat de prietenii din țară, am foarte bună legătură cu ei și ținem contactul, vorbim chiar des și sunt foarte fericit când mă întorc și sunt fericiți și ei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult