VIDEO Klaus Iohannis a anunțat că mărește bugetul pentru Apărare din 2023

Publicat: 15/08/2022, 12:47
Actualizat: 15/08/2022, 13:01

Aflat astăzi la Constanța,  la festivitatea dedicată  Zilei Marinei Române, Iohannis a anunțat că va mări alocarea bugetară din PIB pentru Apărare de la 2% la 2,5%, începând cu 2023.

Alături de premierul Nicolae Ciucă, dar și de ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit marinarilor români pentru dedicare și sacrificii, în cadrul a celei de a 120-a festivitate de Ziua Marinei:

”Mă bucur că suntem iarăși împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române. 15 august vă este dedicată dumneavoastră celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez la mulți ani dragi marinari. În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii. Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață, care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri.  În aceste momente aniversare vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor și oceanelor, care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național.

Doamnelor și domnilor, ne aflăm pe țărmul Mării Negre la numai câteva sute de kilometrii distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Un conflict armat pe care mulți nu-l mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre. În ultimii ani am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea Euro-Atlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru comunitatea Euro-Atlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în conceptul strategic al NATO, pe care l-am aprobat la summit-ul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența a celor peste 5000 de militari aliați în România. În câteva luni țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică. Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați, aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos. Găzduim așadar o paletă largă de structuri ale Alianței,  de la Unitatea pentru  Integrarea Forțelor Aliate și Grupul de Luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel divizie și corp de la București și Sibiu.

Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre, pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la summit-ul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității Euro-Atlantice.

Doamnelor și domnilor, sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Țara noastră va continua să-și îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem fermi și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii este necesar un nivel superior de ambiție, inclusive în domeniul apărării pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea începând cu anul 2023 vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru apărare de la 2% din PIB cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea armatei României, inclusive a forțelor navale și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri astfel încât să dispunem de o structură de forță inter-operabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă împreună cu aliații noștri din NATO.

Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei, să vă aibă în pază și în ocrotire.

La mulți ani și Bun Cart Înainte” a declarat Klaus Iohannis.

Deși nu a putut fi prezent la festivitate și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de susținere față de Marina Română:

”La mulți ani întregului personal al Forțelor Navale Române! Ziua Marinei Române îmi dă ocazia de a-i felicita pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii și au onorat până la capăt demnitatea uniformei și a steagului tricolor. Fie ca această zi să aducă bucurie, speranță și optimism tuturor marinarilor, oriunde s-ar afla!”,  a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?