Lagărul din centrul de plasament: Copii ținuți în condiții mizere, abuzuri sexuale și bătăi (Control ANDPDCA)

Redactor:
Mihai Georgescu

Un control al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu, realizat în toamna lui 2020, arată cât de dezastruoasă este funcționarea centrelor, dar și condițiile deplorabile în care sunt ținuți beneficiarii.

Copiii și tinerii care ar trebui să beneficieze de servicii sociale de calitate locuiesc în condiții demne de lagărele de concentrare! Imaginile publicate de ANDPDCA sunt șocante și prezintă realitatea acestor suflete chinuite, uitate de lume, fără acces la o viață normală.

Controalele ANDPDCA au vizat toate centrele de tip rezidențial din cadrul DGASCPC Sibiu, scrie oradesibiu.ro.

De exemplu, toate cele trei servicii de tip rezidențial din componența Complexului Prichindelul nu au licență de funcționare, sistemele de supraveghere video nu există, gardul este o ruină și minorii pot fugi care încotro.

Mai mult, unul dintre paznici este bătrân și bolnav.

Tot la Prichindelul, ANDPCA a constatat că minorii cu handicap nu primesc alocația zilnică de hrană, în cuantum majorat de 50% așa cum prevede legea.

Sinteza control Sibiu ANDPCA

În așteptarea rezultatelor la testul COVID

La admiterea în CPRU (Centrul de Plasament în Regim de Urgență), până la primirea rezultatelor testării pentru COVID, copiii sunt înghesuiți într-o zonă delimitată, cu „dotări” minimaliste.

Persoanele ajunse la CPRU au parte de tratament oribil. Mobila e uzată, nu au spații sanitare care să respecte intimitatea, iar într-o cameră s-a constatat chiar riscul de accidentare!

Abuzuri sexuale la ordinea zilei

Abuzurile sexuale, agresiunile fizice și verbale sunt nelipsite la CPRU. O copilă a ajuns la izolator „deoarece aveam un comportament agresiv față de ceilalți”.

Deși copiii acuză abuzuri sexuale, nu se iau măsuri, deoarece nu există „mijloace de probă”.

La CPRU au loc bătăi, iar fetele sunt atinse în zonele intime de alți copii, lucruri verificate „doar formal”.

Polițiștii-călăi de la Orlat

Doi copii de la Centrul de Plasament din Orlat, cercetați pentru furturi, au spus că au fost bătuți de polițiști. Povestea era cunoscută, dar nimeni nu a luat măsuri.

Copiii cu dizabilități, bătaia de joc a autorităților

Copiii de la CS Prichindelul nu au parte de servicii de kinetoterapie sau psiholog, ci zac imobilizați în pat, fără vreo șansă.

„În cazul unor copii, cererea pentru încadrarea în grad de handicap se întocmește de șeful CS Prichindelul. Din cuprinsul unor dosare, nu rezultă că aplicarea măsurii de protecție specială se monitorizează trimestrial potrivit art. 72 și 73 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Din modalitatea în care sunt prezentate informațiile în cadrul rapoartelor de implementarea a PIS-urilor, care au un conținut aproape identic, nu reies particularități ale dezvoltării și progreselor copilului de la o lună la alta”, potrivit raportului.

Doar trei copii au fost adoptați

„Din 11 dosare analizate, 8 copii figurau pe lista transmisă către ANDPDCA (din care au fost selectați) cu PIP – reintegrarea în familie. Dintre aceștia pentru 3 s-a stabilit adopția ca finalitate a PIP-ului de la momentul transmiterii listei și până la momentul realizării acțiunii de monitorizare.

Finalitatea planului individualizat de protecție ca fiind adopția a fost stabilită în general foarte târziu în raport cu data instituirii primei măsuri de protecție a copiilor, indiferent dacă adopția a fost stabilită ca finalitate a planului individualizat de protecție înainte de intrarea în vigoare a modificărilor legislative intervenite în 12.08.2016 sau ulterior. Demersurile de identificare a rudelor și de obținere a declarațiilor au avut caracter repetitiv.

Pentru frați s-a dispus plasamentul la asistenți maternali profesioniști diferiți, deși copiii au intrat în sistemul de protecție la aceeași dată. Neactualizarea situației cu privire la starea de sănătate a copiilor, ca urmare a lipsei documentelor reînnoite la dosar”, se arată în raport.

ANDPDCA: Măsuri impuse în urma controlului

ANDPDCA solicită angajarea de psihologi, reabilitarea spațiilor, bani pentru nevoile copiilor și mese echilibrate, cereri care, cu siguranță, nu vor fi onorate în viitorul apropiat.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Nou DOSAR pentru Liviu Dragnea! Ce ACUZAŢII GRAVE i se aduc acum fostului lider PSD
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Ce se întâmplă în organism dacă dormi cu televizorul pornit. Concluzia oamenilor de știință
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Pe ce dată se redeschid cinematografele din România, de fapt. Surpriză majoră pentru cinefil
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide