LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 87: Rusia interzice intrarea în țară a 963 de americani, inclusiv a lui Joe Biden / Marea Britanie trimite armament modern în R. Moldova pentru a o proteja de ameninţarea Moscovei

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 87: Rusia interzice intrarea în țară a 963 de americani, inclusiv a lui Joe Biden / Marea Britanie trimite armament modern în R. Moldova pentru a o proteja de ameninţarea Moscovei
Publicat: 21/05/2022, 09:24
Actualizat: 21/05/2022, 21:18

Rusia susține că ultimii luptători ucraineni aflați în uzina de oțel Azovstal, din Mariupol, s-au predat – ultima rezistență a apărării Ucrainei în orașul ocupat de ruși. Ucraina nu a confirmat încă afirmațiile Rusiei, care, dacă sunt adevărate, ar marca o victorie militară simbolică pentru Moscova. Luptele grele continuă în estul Ucrainei. Un copil și șapte adulți au fost răniți în orașul Lozova, după ce rachetele rusești au lovit un centru cultural. Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pe care președintele Joe Biden îl va semna în timp ce se află în Coreea de Sud.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE ora 20:40 – Soldați ruși, filmați când își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, după un atac al ucrainenilor. Imaginile au devenit virale.

Șase soldați ruși, aflați în două tancuri, au fost filmați cu o dronă în momentul în care își abandonează echipamentele și o iau la fugă pe câmp, după un atac al ucrainenilor.

În imaginile, care au fost apoi distribuite pe rețelele sociale, este surprins momentul în care o explozie are loc chiar lângă cele două vehicule blindate ale soldaților ruși, care era oprite lângă un deal.

UPDATE ora 15:30 – „Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele” – Mesajul de adio al unui soldat ucrainean, aflat în combinatul din Mariupol

Armata rusă afirmă că a „eliberat total” oțelăria Azovstal, după ce 531 de soldați ucraineni rămași în combinatul din Mariupol și-au depus armele. Unul dintre militari a postat un mesaj emoționant pe Twitter, imediat după ce s-a predat inamicului. „Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele”, a scris el.

Sursa: Twitter

UPDATE ora 14:50 – Rusia a anunțat sâmbătă că interzice intrarea în țară a 963 de americani, printre care președintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și șeful CIA William Burns.

Interdicțiile de călătorie au doar un impact simbolic, dar fac parte din spirala descendentă continuă a relațiilor Rusiei cu Statele Unite și aliații săi după invazia în Ucraina, scrie HotNews.ro.

UPDATE ora 14:00 – CNSU a adoptat noi ajutoare pentru Ucraina și pentru refugiații din România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat sâmbătă două hotărâri prin care se acordă ajutoare în materiale sanitare Ucrainei și în alimente refugiaților ucraineni din România.

Potrivit CNSU, în ședința de sâmbătă au fost adoptate hotărârile pentru acordarea de asistență internațională gratuită pentru Ucraina și pentru scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate sprijinirii persoanelor care s-au refugiat pe teritoriul României în urma conflictului din Ucraina, scrie MEDIAFAX.

Astfel, Guvernul României, prin intermediul MAI, MAE și IGSU, va trimite în Ucraina măști chirurgicale, viziere și combinezoane medicale.

De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București va primi mălai, făină, orez, zahar, ulei alimentar și diferite tipuri de conserve. Acestea vor fi utilizate pentru asigurarea hranei refugiaților ucraineni.

UPDATE ora 13:20 – Sursă ucraineană: Cel puțin șase persoane au murit în atacurile asupra orașului Severodonețk

Cel puțin șase persoane au murit în timpul atacurilor rusești asupra orașului ucrainean Severodonețk, anunță un oficial regional din Luhansk, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra orașului Severodonetsk din regiunea ucraineană Luhansk în ultimele 24 de ore, a declarat sâmbătă șeful administrației militare regionale.

Printre morți se numără două persoane care se adăposteau în subsolul unei școli, a explicat Serhiy Hayday, adăugând că alte trei persoane au fost rănite atunci când rușii au tras asupra clădirii.

„Două persoane au murit pe loc, alte trei au fost spitalizate. Două persoane ucise și una rănită, sunt membri ai aceleiași familii”, a anunțat Hayday pe Telegram.

UPDATE ora 12:30 – Pierderile suferite de Rusia, de la începutul invaziei, conform oficialilor ucraineni


UPDATE ora 12:00 – Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei

Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citând-o pe Liz Truss, ministrul de externe, relatează sâmbătă Reuters, conform Agerpres.

Ea a declarat ziarului că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să creeze o „Rusie mai mare”, chiar dacă în invazia Ucrainei nu a reuşit să obţină un succes rapid.

Rusia numeşte invazia pe care a lansat-o la 24 februarie drept „operaţiune militară specială” vizând să dezarmeze Ucraina şi să o scape de naţionaliştii radicali anti-ruşi. Ucraina şi aliaţii săi resping acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru război, aminteşte Reuters.

Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina la sud-vest, nu este membru al alianţei NATO.

Truss a declarat că au loc discuţii pentru a se asigura că apărarea Republicii Moldova ar putea descuraja orice viitor atac.

„Aş vrea să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri”, a declarat ea pentru The Telegraph.

Ministru britanic: „Occidentul nu a acționat suficient de rapid față de amenințarea Rusiei”
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 11:00 – „Experiment înfricoșător” | Un aliat al lui Putin afirmă că războiul din Ucraina este o „repetiție” pentru un conflict mai mare între Rusia și NATO: „Este o lecție din care avem de învățat”

Un profesor rus de științe politice a susținut că războiul din Ucraina ar putea fi pur și simplu o „repetiție” pentru un conflict mai mare, permițând armatei Rusiei să testeze și să compare puterea pe care o are cu cea a NATO.

UPDATE ora 10:00 – Războiul din Ucraina se poate încheia doar prin mijloace „diplomatice”, a spus, sâmbătă, Volodimir Zelenski, în condițiile în care negocierile dintre Moscova și Kiev se află în impas

„Sfârșitul (conflictului) va fi unul diplomatic”, a declarat el într-un interviu acordat unui canal de televiziune ucrainean, citat de HotNews.ro

Războiul „va fi sângeros, va fi o luptă, dar se va încheia definitiv doar prin diplomație”, a continuat Zelenski.

„Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor. Vrem ca totul să se întoarcă (la cum a fost)”, ceea ce „Rusia nu dorește”, a adăugat președintele ucrainean, fără a da alte detalii.

UPDATE ora 09:20 – Rusia oprește exporturile de gaze către Finlanda

Compania rusă Gazprom a oprit exporturile de gaze către țara vecină, Finlanda, în urma escaladării disputei privind plata în ruble. Aceasta a fost impusă de ruși ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei de comunitatea internațională din cauza războiului din Ucraina.

Importurile prin punctul de intrare Imatra au fost oprite, a anunțat Gasgrid Finlanda într-o declarație, citat de MEDIAFAX.

Gazprom a cerut țărilor europene să plătească în ruble pentru livrările de gaze, din cauza sancțiunilor impuse Kremlinului, dar Finlanda a refuzat.

Sursă FOTO: Shutterstock – caracter ilustrativ

UPDATE ora 08:00 – Germania ar putea renunța complet la gazele rusești în următorii 3 ani

Germania ar putea să nu mai fie dependentă de gazul rusesc în următorii trei ani, a anunţat vineri Markus Krebber, directorul general al celui mai mare producător de energie, RWE, într-un interviu acordat săptămânalului Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

UPDATE ora 07:00 – Mariupol: Armata rusă transmite că ar fi eliberat complet combinatul Azovstal

Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo.

UPDATE ora 06:00 – Pentagonul contrazice Moscova: Nu avem niciun indiciu cu privire la utilizarea laserelor armate în Ucraina

După ce Rusia a susținut că are tehnologie laser care ar putea lovi dronele inamice „în câteva secunde”, oficialii Pentagonului s-au grăbit să nege afirmația, spunând că Rusia nu a folosit o astfel de tehnologie înainte.

UPDATE ora 05:00 – Ce gust are berea NATO, lansată în Finlanda în cinstea cererii de aderare depusă recent de Helsinki: „Vindem și 2.000 de doze pe zi”

O fabrică de bere din Finlanda, situată la 50 de kilometri de graniţa cu Rusia, în Savonlinna, a lansat un nou sortiment în cinstea cererii de aderare a NATO depusă recent de guvernul de la Helsinki.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult