Ministrul Sănătății: Diferențe de raportare a deceselor COVID există de la începutul pandemiei. Nu aș căuta greșeli și vinovați, trebuie actualizate datele – VIDEO

Ministrul Sănătății: Diferențe de raportare a deceselor COVID există de la începutul pandemiei. Nu aș căuta greșeli și vinovați, trebuie actualizate datele - VIDEO
FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 13/05/2021, 10:48
Actualizat: 14/05/2021, 10:28

Ministrul Sănătății a prezentat joi raportul privind diferențele de raportate a deceselor de COVID-19, după ce a declarat că s-ar putea să nu ştim niciodată câte persoane au murit de COVID-19,

Ioana Mihăilă, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în anul 2020 au fost înregistrate 26.106 decese cu diagnostic de Covid-19.

Aceasta a spus că sursa oficială este certificatul constator al decesului” și a menționat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România.

Principalele declarații:

„În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bzaele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor.

Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces.

Când ne referim la cadrul general privind raportarea deceselor, comisia apreciază că sursa de raportare și clasificare a deceselor pe cauze este certificatul medical constatator al decesului.

OMS a introdus noi coduri de boală pentru Covid, inclusiv pentru decesele cauzate de Covid:

  • U07.1- decese de Covid-19 cu virus identificat
  • U07.2- deces de Covid-19 cu virus neidentificat

În ceea ce privește acțiunile instituțiilor din România, în martie s-au dezvoltat următoarele instrumente pentru profesioniști:

Metodologia de supraveghere, INSP, care conținea setul minim de date  pentru  raportarea imediată la DSP a cazului suspect de covid,  și schemele de raportare a cazului suspect pentru furnizorii serviciilor de sănătate.

Pentru a veni în ajutorul DSP-urilor și unităților sanitare, la sfârșitul lunii aprilie, s-au constituit  platformele de raportare Corona Forms și  Alerte MS. Privitor la  metodologia de prelucrare și raportare a datelor în caadrul sistemelor informatice, așa cum a fost stabilit prin ordinul MS se face referire la următoarele aspecte:

MS utilizează aplicația informatică Corona Forms. Utilizatorii sunt: MS, INSP, DSP-urile județene și DSP București , laboratoare care realizează testarea, precum și unitățile cu paturi Covid-19. Unitățile spitalicești au obligația să raporteze către DSP, în baza definitiei de caz către DSP.

Istoric Corona Forms: implementată în luna aprilie, include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP.

Alerte MS- date de top agregate și contin date și resursele din spitale- echipamente și medicamente, dar și numărul pacienților din spitale.

Sursa informațiilor comunicate public privind decesele- comunicate de  GCS – este reprezentată de înregistrările din Corona Forms – care conține decesele caz cu caz. Toate informațiile comunicate de la CNCII au fost preluate de la Corona Forms, validate de CNSCBT”.

Rezultatele Comisiei

Cât despre rezultatele verificărilor în cazul deceselor de coronavirus, Ioana Mihăila a declarat că s-au analizat mai multe surse de informație.

„Analiza surselor oficiale, a datelor survenite de la INSP, arată următoarele cifre:

În anul 2020, s-au înregistrat, la nivel național, 16.792 decese cu diagnostic principal Covid-19, cu virus identificat U07.1 și 234 cu diagnostic principal Covid-19, virus neidentificat-U07.2

3.590  decese-alte cauze –  la care s-au asociat un diagnostic secundar cu virus identificat, U7.1, 281 cazuri cu diagnostic secundar  Covid-19, cu virus neidentificat, U07.2.

Datele analizei U071 și U072 sunt raportate de spitale către INSP și arată că pentru anul calendarisitic 2020 s-au raportat  26.106 decese din care 227, cu diagnostic principal Covid-19, și respectiv 25.875  dcese cu diagnostic secundar:

Referitor la cele 25.875, cu diagnostic secundar Covid-19: 19.698 au deces secundar  cu cod U071 și 6.1 81 au diagnostic secundar U072, deces suspect covid. În sistemul de supraveghere Corona Forms- 16.120 decese, iar în Alerte MS – 18.948 . Numărul de decese, rezultat după menținerea acelor  diagnostice  care nu fac referire la cauze acute de deces este de 18.670.

Comisia a analizat în profunzime datele venite de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferențe de raportare, și au detectat diferențe până la 500 de cazuri raportate, de către un spital”.

Ioana Mihăilă a mai punctat că „diferențe există și au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

„Comisia a analizat sistemele de raportare la aceste spitale:

Organizarea variază de la spital la spital. unele raportează la DSP, din diferite cauze. Există unele confuzii. Alerte MS raportează întârzieri în raportarea deceselor. Comisia recomandă un proces de actualizare din Corona Forms”.

Răspunsuri la întrebări

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare.

Nu aș căuta neapărat vinovați.

În acest moment avem doar diferențe între datele care au fost raportate între diferitele platforme. Prin datele venite de la DSP vom vedea în care dintre județe putem ameliora procesul”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a explicat, miercuri, că diferenţele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte şi că este posibil ca niciodată să nu ştim numărul real al persoanelor decedate

Ioana Mihăilă a spus, miercuri, la Europa FM, că va prezenta joi raportul în legătură cu diferenţele de raportate a deceselor de COVID-19.

„Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia raportului preliminar. Dar nu aş ajunge la cifre încă”, a spus Ioana Mihăilă.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Detalii ŞOCANTE despre asasinatul din Arad! Care sunt legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte și toate regulile desfășurării examenelor
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Sfârşitul pentru Florin Cîţu! Pică Guvernul! Cine va fi noul premier al României
Informația momentului. BLOCAJUL este TOTAL! NIMIC nu se mai MIȘCĂ în acest moment
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....