Ministrul Sănătății: Diferențe de raportare a deceselor COVID există de la începutul pandemiei. Nu aș căuta greșeli și vinovați, trebuie actualizate datele – VIDEO

Ministrul Sănătății: Diferențe de raportare a deceselor COVID există de la începutul pandemiei. Nu aș căuta greșeli și vinovați, trebuie actualizate datele - VIDEO
Ministrul Sănăătții, Ioana Mihăilă/ FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 13/05/2021, 10:48
Actualizat: 14/05/2021, 10:28

Ministrul Sănătății a prezentat joi raportul privind diferențele de raportate a deceselor de COVID-19, după ce a declarat că s-ar putea să nu ştim niciodată câte persoane au murit de COVID-19,

Ioana Mihăilă, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în anul 2020 au fost înregistrate 26.106 decese cu diagnostic de Covid-19.

Aceasta a spus că sursa oficială este certificatul constator al decesului” și a menționat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România.

Principalele declarații:

„În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bzaele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor.

Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces.

Când ne referim la cadrul general privind raportarea deceselor, comisia apreciază că sursa de raportare și clasificare a deceselor pe cauze este certificatul medical constatator al decesului.

OMS a introdus noi coduri de boală pentru Covid, inclusiv pentru decesele cauzate de Covid:

  • U07.1- decese de Covid-19 cu virus identificat
  • U07.2- deces de Covid-19 cu virus neidentificat

În ceea ce privește acțiunile instituțiilor din România, în martie s-au dezvoltat următoarele instrumente pentru profesioniști:

Metodologia de supraveghere, INSP, care conținea setul minim de date  pentru  raportarea imediată la DSP a cazului suspect de covid,  și schemele de raportare a cazului suspect pentru furnizorii serviciilor de sănătate.

Pentru a veni în ajutorul DSP-urilor și unităților sanitare, la sfârșitul lunii aprilie, s-au constituit  platformele de raportare Corona Forms și  Alerte MS. Privitor la  metodologia de prelucrare și raportare a datelor în caadrul sistemelor informatice, așa cum a fost stabilit prin ordinul MS se face referire la următoarele aspecte:

MS utilizează aplicația informatică Corona Forms. Utilizatorii sunt: MS, INSP, DSP-urile județene și DSP București , laboratoare care realizează testarea, precum și unitățile cu paturi Covid-19. Unitățile spitalicești au obligația să raporteze către DSP, în baza definitiei de caz către DSP.

Istoric Corona Forms: implementată în luna aprilie, include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP.

Alerte MS- date de top agregate și contin date și resursele din spitale- echipamente și medicamente, dar și numărul pacienților din spitale.

Sursa informațiilor comunicate public privind decesele- comunicate de  GCS – este reprezentată de înregistrările din Corona Forms – care conține decesele caz cu caz. Toate informațiile comunicate de la CNCII au fost preluate de la Corona Forms, validate de CNSCBT”.

Rezultatele Comisiei

Cât despre rezultatele verificărilor în cazul deceselor de coronavirus, Ioana Mihăila a declarat că s-au analizat mai multe surse de informație.

„Analiza surselor oficiale, a datelor survenite de la INSP, arată următoarele cifre:

În anul 2020, s-au înregistrat, la nivel național, 16.792 decese cu diagnostic principal Covid-19, cu virus identificat U07.1 și 234 cu diagnostic principal Covid-19, virus neidentificat-U07.2

3.590  decese-alte cauze –  la care s-au asociat un diagnostic secundar cu virus identificat, U7.1, 281 cazuri cu diagnostic secundar  Covid-19, cu virus neidentificat, U07.2.

Datele analizei U071 și U072 sunt raportate de spitale către INSP și arată că pentru anul calendarisitic 2020 s-au raportat  26.106 decese din care 227, cu diagnostic principal Covid-19, și respectiv 25.875  dcese cu diagnostic secundar:

Referitor la cele 25.875, cu diagnostic secundar Covid-19: 19.698 au deces secundar  cu cod U071 și 6.1 81 au diagnostic secundar U072, deces suspect covid. În sistemul de supraveghere Corona Forms- 16.120 decese, iar în Alerte MS – 18.948 . Numărul de decese, rezultat după menținerea acelor  diagnostice  care nu fac referire la cauze acute de deces este de 18.670.

Comisia a analizat în profunzime datele venite de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferențe de raportare, și au detectat diferențe până la 500 de cazuri raportate, de către un spital”.

Ioana Mihăilă a mai punctat că „diferențe există și au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

„Comisia a analizat sistemele de raportare la aceste spitale:

Organizarea variază de la spital la spital. unele raportează la DSP, din diferite cauze. Există unele confuzii. Alerte MS raportează întârzieri în raportarea deceselor. Comisia recomandă un proces de actualizare din Corona Forms”.

Răspunsuri la întrebări

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare.

Nu aș căuta neapărat vinovați.

În acest moment avem doar diferențe între datele care au fost raportate între diferitele platforme. Prin datele venite de la DSP vom vedea în care dintre județe putem ameliora procesul”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a explicat, miercuri, că diferenţele dintre raportările privind decesele de COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte şi că este posibil ca niciodată să nu ştim numărul real al persoanelor decedate

Ioana Mihăilă a spus, miercuri, la Europa FM, că va prezenta joi raportul în legătură cu diferenţele de raportate a deceselor de COVID-19.

„Raportul preliminar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia raportului preliminar. Dar nu aş ajunge la cifre încă”, a spus Ioana Mihăilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere