LIVE | Ziua 289 de război în Ucraina. Putin: Bombardamentele vor continua / Kremlin: Totul depinde de Zelenski (VIDEO)

Publicat: 09/12/2022, 07:12

Jurnal de război, ziua 289 de lupte grele în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua. „Depinde de Zelenski o încetare a conflictului”, a avertizat Kremlinul.

UPDATE 07:00. Milioane de ucraineni fără curent, apă și gaze, în urma războiului. Pe de altă parte, nici veștile de la Kremlin nu sunt bune. Vladimir Putin a anunțat clar și răspicat că nu va înceta bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Acestea sunt represaliile pentru atacul din 8 octombrie asupra podului din Crimeea.

Putin acuză Ucraina de un „act de genocid” în Donețk și le reproșează occidentalilor că închid ochii la acțiunile lui Zelenski.

Kremlin: „Depinde de Zelenski când se oprește războiul”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că depinde de Zelenski când se va încheia războiul. „Se poate termina mâine dacă dorește”, a spus oficialul rus.

Rusia a precizat din nou că Ucraina trebuie să fie de acord cu condițiile sale, pentru a opri războiul început în 24 februarie 2022.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski nu dorește însă să renunțe la niciun teritoriu.

UE: Ajutor de 2 miliarde de euro pentru armata ucraineană

Țările UE vor oferi alte 2 milioane de euro la un fond care a fost utilizat pentru a sprijini militar Ucraina.

Miniștrii de externe ai blocului comunitar se vor întâlni luni la Bruxelles, pentru a discuta termenii sprijinului.

Banii destinați înarmării Ucrainei au fost în mare măsură epuizați, în cele nouă luni de război.

În noiembrie, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a solicitat țărilor membre să ofere un nou ajutor financiar până la sfârșitul lui 2022.

UE și țările membre au furnizat Ucrainei, până în prezent, arme și echipamente militare în valoare de 5,7 miliarde euro.

Citiți și

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase