Mafiotul basarabean Nicu Patron, luat cu mascații de Poliția Română. „Hoțul în lege” este anchetat de polițiștii din trei țări

Mafiotul basarabean Nicu Patron, luat cu mascații de Poliția Română. „Hoțul în lege” este anchetat de polițiștii din trei țări
Publicat: 24/05/2022, 18:13
Actualizat: 24/05/2022, 20:06

Mafiotul basarabean Ion Gușan, zis Nicu Patron, a fost ridicat de la reședința lui din apropierea Bucureștiului de trupele speciale ale Poliției Române, în urma unei operațiuni la care au participat anchetatori români, basarabeni și francezi. Patron a fost luat de acasă cu numai câteva zile înainte ca fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, să fie reținut la Chișinău. Dodon este coleg de partid și apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, un oligarh despre care s-a speculat că ar fi plătit unele acțiuni criminale dirijate de temutul basarabean.

Autoritățile judiciare din Franța, România și Moldova au descins la peste 50 de adrese din cele trei state pentru destructurarea unei grupări formate din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care ar fi fost condusă de celebrul mafiot moldovean Ion Gușan, zis Nicu Patron. Oamenii lui Patron s-ar fi ocupat în special de furturi și trafic cu țigări, pe numele liderului fiind emis, de către autoritățile franceze, un mandat european de arestare.

Pe teritoriul României s-au făcut patru percheziții, în București și județul Ilfov, iar una dintre acestea l-a vizat chiar pe Nicu Patron.

Ancheta autorităților franceze a fost deschisă la sfârșitul anului 2020, atunci când au fost înregistrate mai multe spargeri de case și furturi, fiind identificați primii membri ai acestui grup, care acționau în mod organizat, în zona centrală și de nord a Franței.

Hoțul în lege nu poate fi arestat în România

Având în vedere complexitatea cazului, ancheta a fost preluată de Jurisdicția Națională și Inter-regională Specializată din Paris, conducând la concluzia că acest grup organizat ar fi compus din mai mulți cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, româno-moldovenească, liderul lor fiind localizat pe teritoriul României.

Ca urmare, Nicu Patron a fost reținut, însă a fost eliberat, în scurt timp, după ce instanța Curții de Apel București a constatat că acesta este judecat în România, în stare de libertate. Din acest motiv, mandatul european de arestare emis pe numele lui de autoritățile franceze va intra în vigoare abia după ce bărbatul își va rezolva afacerile judiciare pe care le are în România.

Nicu Patron, ținut în libertate de judecătorii Curții Constituționale

În fapt, Nicu Patron a fost arestat și condamnat în România, în 2016, la 14 ani și 8 luni de închisoare, după ce s-a dovedit că înființase două fabrici de țigări clandestine.

Doi ani mai târziu, în 2018, cel mai periculos infractor din blocul ex-sovietic, rezident în România, a fost achitat, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare, după ce Curtea Constituțională a stabilit că interceptările telefonice realizate de SRI sunt ilegale. Ca urmare, nu au mai fost luate în considerare, iar basarabeanul a fost eliberat imediat.

Numele lui Gușan a devenit cunoscut în România odată cu arestarea criminalului plătit Vitalie Proca, acuzat că, în noiembrie 2012, a fost tocmit să-l omoare pe interlopul nemțean Puiu Mironescu. Proca l-a confundat însă și a împușcat un alt bărbat, după ce a folosit un pistol și o pușcă mitralieră. Victima a scăpat cu viață ca prin minune, iar criminalul a primit 20 de ani de detenție.

Plahotniuc, acuzat chiar de criminalul plătit

Omorul fusese comandat de principalii rivali ai lui Mironescu, frații Bogdan și Nicolae Mararu, care ar fi ajuns să apeleze la serviciile lui Proca prin intermediul lui Nicu Patron.

În urma cooperării dintre anchetatorii români și cei britanici, s-a stabilit și faptul că Vitalie Proca l-a împușcat, la Londra, în 23 martie 2012, pe bancherul Gherman Gorbunțov. Cu toate că Proca a folosit o pușcă automată, milionarul a supraviețuit atacului.

Încarcerat în România, ucigașul moldovean a acordat un interviu pentru o publicație din Republica Moldova, în care a declarat că împușcarea lui Gorbunțov a fost plătită de omul lui Dodon, Vladimir Plahotniuc.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu