Mai ții minte gustul de altădată al roșiilor românești? Un legumicultor a expus motivul principal pentru care acestea nu mai au aceeași aromă, în prezent. Vezi mai jos, în articol, detaliile.
Tu îți mai amintești gustul autentic al roșiilor românești? Roșiile parfumate, zemoase și gustoase aproape că sunt nelipsite de pe mesele cetățenilor români, mai ales pe timpul verii. Salatele fresh de vară sunt printre cele mai căutate. Sărace în calorii, dar cu un gust răcoritor, salatele cu roșii sunt printre preferatele oamenilor. Totuși, odată cu trecere anilor și cu schimbările climatice și a modurilor de cultivare a fructelor și legumelor, ar putea fi sesizată o diminuare a gustului de altădată. Dar care să fie, oare, motivul?
Gabriel Petrescu, producător de roșii, a explicat de ce lipsește gustul de altădată al roșiilor românești. Odată cu trecerea timpului, s-au mai schimbat modurile de cultivare a roșiilor, motiv pentru care gustul a fost afectat.
„Discuțiile despre gustul roșiilor s-au transformat în România într-un fel de meci ideologic. De-o parte, nostalgici care deplâng dispariția savorii ‘ca pe vremuri’, de cealaltă, voci sceptice care spun că în comunism toate culturile de tomate erau chimizate apocaliptic și incontrolabil, deci de unde gust?
Ambele părți greșesc și ratează esențialul: nu epoca face gustul roșiei, ci modul în care o cultivi. Mă contrazic cu oricine. Roșiile de altădată aveau gust. De fapt, nu comunismul ne dădea roșiile cu gust, ci tehnica și soiurile aduse și păstrate de frații, strămoșii sau vecinii noștri bulgari”, a explicat producătorul pe Facebook.
Roșiile din perioada comunismului avea un gust diferit față de cele cultivate în prezent. Legumicultorul susține că se foloseau „tehnologii primitive”, motiv pentru care cultivarea lor era naturală și neforțată, fiind mai gustoase.
„Culturi de solar, timpurii, și culturi în câmp, târzii. Pentru că erau coapte natural și neforțate, iar tehnologiile erau primitive (deci naturale) și semințele provenite din soiuri nehibride, preponderent bulgărești, gustul bun era generalizat. Cu sau fără chimizare, care influențează sau nu (cred că mai mult nu) gustul”, a mai precizat legumicultorul.
Legumicultorul a mai precizat ce face pentru ca roșiile să fie gustoase. A menționat că nu stimulează polenizarea și nici fructificarea lor, lăsând roșiile să se coacă natural. În condițiile în care apar semne de boli la roșii, producătorul de roșii a susținut că „desfunzesc, stropesc cu ceva”.
„Nu stimulez polenizarea și fructificarea, nu forțez coacerea. Pur și simplu aștept după ele. Când se coc, se coc. Sigur, dacă apar semne de boli (și nu sunt puține) intervin cumva. Desfrunzesc, stropesc cu ceva etc. Îngrășare fac? Da, fac cu găinaț de pasăre, provenit de la vecina dna Vali sau din saci de peleți de găinaț cumpărați, stropesc cu îngrășăminte foliare de tip bio (macerat de urzică, macerat de alge). În rest, copilesc, leg și ud, prigonesc buruienile. Nu e mare lucru”, a mai precizat producătorul de roșii, pe Facebook.
Citește și: Modul corect de a pune azot la roșii. Grădinarii care nu știu asta riscă să-și compromită recolta
Sursă foto: colaj Shutterstock