Marcel Ciolacu despre ROTAȚIA PREMIERILOR: „Nu știm dacă va fi exact pe data de 25 mai. Sunt prevăzute patru schimbări de portofolii”

Publicat: 05/02/2023, 22:52

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat duminică seară că partidul pe care îl conduce va prezenta într-o lună un program de guvernare, care va fi negociat cu colegii de coaliție. Liderul social-democrat mai spune că rotația premierilor va avea loc, însă nu ştie dacă se va întâmpla exact pe 25 mai.

„Nu știm dacă va fi exact pe data de 25 mai și e corect să fie așa, pentru că am făcut o analiză împreună cu primul ministru, cu ministrul fondurilor, cred că prioritatea 1 este atât pentru Executiv, cât și pentru legislativ – jaloanele PNRR”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.

Întrebat ce mize sunt în afară de schimbarea premierului, Marcel Ciolacu a spus că în această rotație „cea mai importantă miză este să avem și în viitor un guvern în care românii să aibă încredere”. Liderul PSD a mai spus că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să fie împotriva acestei rotaţii.

Liderul PSD susține că sunt prevăzute patru schimbări de portofolii în acordul politic pe care PSD și PNL urmează să le discute.

”Sunt ministerele de Finanțe, Justiției, Fondurilor Europene și Transporturilor. Suntem în această discuție. Există întotdeauna o marjă de negocieri politice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD Spune că s-au remarcat în actualul guvern doi miniștri, unul PNL și altul PSD.

”Doi miniștri care s-au remarcat. Marcel Boloș a făcut într-o perioadă scurtă minuni și Sorin Grindeanu, care a semnat contracte, cât nu s-au semnat în ultimii 10 ani. O eficiență guvernamentală clară, amândoi lăudați de instituțiile europene”, a mai declarat Ciolacu.

Liderul social-democrat anunță că prioritatea guvernului pe care îl va conduce este să se treacă de ”la o economie bazată pe consum, așa cum este acum, cu una bazată pe producție”.

Ciolacu: Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi în noul guvern

”Noi, în acest moment, urmează să venim într-o lună de zile cu un nou program de guvernare, pentru că e un nou guvern, iar apoi urmează să îl negociem în coaliție. Apoi să-l discutăm în spațiul public. Pe urmă, lucrurile vor veni de la sine”, a declarat Ciolacu în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

Mare parte din miniștri se vor regăsi și în noul guvern, susține Ciolacu.

”Când premierul Ciucă își va demisia, pentru că această rocadă va fi realizată prin demisia premierului, automat demisionează tot guvernul. Urmează apoi desemnarea viitorului guvern. Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi în noul guvern. Va fi o analiză făcută de primul ministru, vom face și noi o analiză a eficienței guvernamentale și vom avea această discuție în coaliție. Cred că fiecare dintre partide va veni cu niște modificări”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a numit și cele mai importante 3 lucruri pe care urmează să le facă în calitate de premier.

”Să vedem exact implementarea PNRR-ului, anul trecut nu au fost sume foarte mari atrase. Să ne îndeplinim toate jaloanele, să venim cu scheme de încurajare a producției, vorbesc de industria alimentară și industriei a materialelor de construcții.

Prioritate majoră să nu mai crească prețurile. Statul să intervină la produsele alimentare, să venim cu o politică coerentă. În acest moment lucrăm și veți vedea că vom vedea pe produsele de bază cu o schemă foarte clară pentru ca produsele de bază să nu mai crească.

Cel mai important e ca la sfârșitul anului să avem o inflație cu o singură cifră. (…) Încet, încet ne creăm credibilitatea în fața românilor să le cerem din nou votul”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase