VIDEO Marius Budăi: „Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, exact cât virăm la Pilonul II”

Publicat: 10/08/2022, 22:31
Actualizat: 10/08/2022, 23:28

Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat, miercuri la Antena 3, că în acest moment dispar lunar bani din pilonul II de pensii, estimarea de buget pentru anul 2022 este pe deficit de 12 miliarde de lei.

„În momentul de faţă ştim practic că de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum, din cauza eficienței slabe şi am avertizat acest lucru. Am discutat cu ASF pentru identificare a unor soluţii pe care să le punem pe masa politicului şi să luăm decizii.

Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare”, a declarat ministrul.

Ministrul spune că Pilonul I de pensii nu este afectat de virarea contribuției către Pilonul II.

„Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I de virarea contribuţiei în Pilonul II. Deci pensia noastră nu este diminuată de transferul din Pilonul II. Acum că s-au diminuat sumele de bani, vom veni cu soluţii”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Peste 7 milioane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul 2 pe primul semestru din 2022 din cauza inflației şi a investițiilor fondurilor private în titluri de stat.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult