Motivul real pentru care pușculițele au formă de PORCUȘOR. Ce legătură există, de fapt, între bani și porci

Motivul real pentru care pușculițele au formă de PORCUȘOR. Ce legătură există, de fapt, între bani și porci
Publicat: 28/05/2023, 08:51

Mulți dintre noi s-au întrebat de ce au pușculițele forma de porcușor și sunt folosite pentru a economisi bani, încă din copilărie.

Economisirea reprezintă un obicei care face parte din educația financiară a fiecărui om, dobândită încă din copilărie. Când un adult dădea bani unui copil sau acesta din urmă primea, să zicem, o alocație, era sfătuit să păstreze acele monede (sau – dacă era mai norocos – bancnote) într-o pușculiță. Cu agoniseala sa, copilul își putea cumpăra apoi jucăria dorită sau – în 2023 – gadget-ul…dorit. Dar de ce pușculița are forma unui porcușor?

Pușculița în forma de porcușor, în camera copilului

În orice dormitor de copil se află, probabil, o pușculiță în formă de porcușor, unul din cele mai de preț lucruri pe care le deține, deoarece acolo se află „seiful” său neoficial.

Aproape toată lumea poate deschide un cont bancar de economii, dar nu oricine renunță la tradiționala pușculiță-porcușor.

Mai mult, acest porcușor poate fi „sacrificat”, dacă vremurile o impun sau cel mic dorește să-și cumpere ceva. Desigur, au trecut vremurile în care porcușorii de porțelan erau sparți pentru a lua banii din ei, deoarece pușculițele moderne dispun de un capac, pe unde poți scoate prețioasele monede sau bancnote și îl poți închide la loc.

Termenul de „pușculiță” provinde din limba franceză, „Huche”, dar este cunoscut și ca pușculiță, „containerul destinat acumulării și depozitării monedelor”.

Originea sa datează din secolul al II-lea î.Hr. în colonia greacă Priene, unde primele cutii de bani au fost descoperite în timpul săpăturii la o clădire rezidențială, din lut și cu fantă în față pentru depozitarea bănuților și bancnotelor.

Cea mai veche pușculiță din Europa, din secolul XII-lea

Pușculițele în formă de porcușor au apărut 1.000 de ani mai târziu, pe insula indoneziană Java. Cele mai vechi datează din secolul al XII-lea. Locuitorii insulei le numeau „celengan”, care în limba spaniolă înseamnă „ca un mistreț”.

Pe continentul european, cea mai veche pușculiță se află în Turingia, Germania, datând din secolul al XII-lea. Nu erau folosite la scară largă la acea vreme și cele mai multe erau în forma unei cepe.

„Porcușorii” apar puternic în Evul Mediu timpuriu, scrie ziarulromanesc.de. Mistrețul și porcul simbolizează prosperitatea și abundența pentru culturile amintite.

O posibilă explicație poate fi găsită în teoria conținută în cartea „Las cosas nuestras de cada dia” de Charles Panati (1987). Scriitorul povestește că deja în Anglia, în epoca medievală, se foloseau pușculițe din lut portocaliu pe care le numeau „pygg”, de aici și evoluția la cuvântul „porc”.

În Spania, simbolistica porcului este asociată cu ceremonia sacrificării animalului care s-a îngrășat tot anul și care a permis conservarea cărnii sale în timp pentru a avea hrană garantată în lunile ce urmează.

Tocmai din acest motiv, pușculița-porcușor a devenit un simbol al economisirii pentru viitor și al bogăției și cumpătării, deopotrivă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde a fugit Pescobar Paul Nicolau după ce Taverna Racilor a fost închisă de inspectorii...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine deţine, de fapt, farmaciile Dona din România? Puţini ştiau asta, deşi le 'calcă' aproape...
REGULA de AUR urmată de toți BOGAȚII lumii: „Niciodată, DAR niciodată să nu te...
Ion Iliescu a murit? Anunțul care a uluit România: Am primit o informație...
Iarna 2023-2024. Prognoza meteorologilor pentru România
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...