Motivul real pentru care pușculițele au formă de PORCUȘOR. Ce legătură există, de fapt, între bani și porci

Motivul real pentru care pușculițele au formă de PORCUȘOR. Ce legătură există, de fapt, între bani și porci
Publicat: 28/05/2023, 08:51

Mulți dintre noi s-au întrebat de ce au pușculițele forma de porcușor și sunt folosite pentru a economisi bani, încă din copilărie.

Economisirea reprezintă un obicei care face parte din educația financiară a fiecărui om, dobândită încă din copilărie. Când un adult dădea bani unui copil sau acesta din urmă primea, să zicem, o alocație, era sfătuit să păstreze acele monede (sau – dacă era mai norocos – bancnote) într-o pușculiță. Cu agoniseala sa, copilul își putea cumpăra apoi jucăria dorită sau – în 2023 – gadget-ul…dorit. Dar de ce pușculița are forma unui porcușor?

Pușculița în forma de porcușor, în camera copilului

În orice dormitor de copil se află, probabil, o pușculiță în formă de porcușor, unul din cele mai de preț lucruri pe care le deține, deoarece acolo se află „seiful” său neoficial.

Aproape toată lumea poate deschide un cont bancar de economii, dar nu oricine renunță la tradiționala pușculiță-porcușor.

Mai mult, acest porcușor poate fi „sacrificat”, dacă vremurile o impun sau cel mic dorește să-și cumpere ceva. Desigur, au trecut vremurile în care porcușorii de porțelan erau sparți pentru a lua banii din ei, deoarece pușculițele moderne dispun de un capac, pe unde poți scoate prețioasele monede sau bancnote și îl poți închide la loc.

Termenul de „pușculiță” provinde din limba franceză, „Huche”, dar este cunoscut și ca pușculiță, „containerul destinat acumulării și depozitării monedelor”.

Originea sa datează din secolul al II-lea î.Hr. în colonia greacă Priene, unde primele cutii de bani au fost descoperite în timpul săpăturii la o clădire rezidențială, din lut și cu fantă în față pentru depozitarea bănuților și bancnotelor.

Cea mai veche pușculiță din Europa, din secolul XII-lea

Pușculițele în formă de porcușor au apărut 1.000 de ani mai târziu, pe insula indoneziană Java. Cele mai vechi datează din secolul al XII-lea. Locuitorii insulei le numeau „celengan”, care în limba spaniolă înseamnă „ca un mistreț”.

Pe continentul european, cea mai veche pușculiță se află în Turingia, Germania, datând din secolul al XII-lea. Nu erau folosite la scară largă la acea vreme și cele mai multe erau în forma unei cepe.

„Porcușorii” apar puternic în Evul Mediu timpuriu, scrie ziarulromanesc.de. Mistrețul și porcul simbolizează prosperitatea și abundența pentru culturile amintite.

O posibilă explicație poate fi găsită în teoria conținută în cartea „Las cosas nuestras de cada dia” de Charles Panati (1987). Scriitorul povestește că deja în Anglia, în epoca medievală, se foloseau pușculițe din lut portocaliu pe care le numeau „pygg”, de aici și evoluția la cuvântul „porc”.

În Spania, simbolistica porcului este asociată cu ceremonia sacrificării animalului care s-a îngrășat tot anul și care a permis conservarea cărnii sale în timp pentru a avea hrană garantată în lunile ce urmează.

Tocmai din acest motiv, pușculița-porcușor a devenit un simbol al economisirii pentru viitor și al bogăției și cumpătării, deopotrivă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Momentul în care DJ Lalla a fost găsită moartă pe plajă, surprins de camere video....
Cum face amor, la menopauză, Naomi Watts: Când scapi de...
Andre Bîrleanu şi-ar fi bătut şi violat iubita de 22 de ani. Alte două foste...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
O anumită categorie de angajați va primi 1.500 de lei de la stat. Cine va...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
DANA NĂLBARU S-A DESPĂRȚIT! Este anunțul dimineții în România
Iubitul Elenei Udrea, relație cu o vedetă. Pentru cine a făcut o pasiune
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse