VIDEO Nicușor Dan anunță „revoluția parcărilor” în București din 15 august: „Vorbim de un regulament din 2019 care n-a fost aplicat și am decis să-l aplicăm”

Publicat: 08/08/2022, 21:53
Actualizat: 08/08/2022, 22:50

Primarul Capitalei, Nicușor Dan a declarat, luni, la B1TV, că din 15 august locurile marcate cu albastru vor deveni cu plată. În acest sens se pune în aplicare un regulament care este în vigoare din 2019, dar care nu a fost aplicat până acum.

El a explicat care vor fi tarifele pe care le vor plăti șoferii.

„E foarte simplu. În acest moment, 15 august, nu vorbim decât de locurile albastre, care sunt cam 10.000 în București, și vorbim de un regulament care este trecut prin Consiliul General în 2019 și care n-a fost aplicat, și care începe să fie aplicat, în sensul că un loc de parcare costă, există un tarif orar, 10 lei în zona 0, 5 lei în zona 1 și sunt câteva în zona 2 – 2,5 lei. Și pentru unele, și pentru altele există abonament, există abonament fără rezervare și abonament cu rezervare, pe care cetățenii, bucureștenii, pot să și-l ia de la Compania Municipală de Parking”.

Nicușor Dan spune că abonamentul este extrem de scump, „de ordinul 7.000 – 10.000 de lei pe an”. De asemenea, parcările din cartiere vor avea un alt regim de taxare.

„Noi vorbim doar de locurile cele marcate cu albastru, care sunt în general în centrul orașului. Trebuie făcută diferența de locurile de parcare pe care le administrează sectoarele și care sunt în cartiere, și care au un cu totul și cu totul alt regim, bucureștenii îl știu foarte bine, în funcție de sector, există un tarif, există o posibilitate și acolo de rezervare”, a adăugat Nicușor Dan.

„Nu e nicio revoluție. Pur și simplu există un regulament pe care am decis să îl aplicăm”, a explicat edilul Capitalei.

Primarul Capitalei spune că cei care parchează neregulamentar vor fi sancționați de Poliția Locală. Acest atribut nu intră în subordinea Primăriei.

„Trebuie lămurite atribuțiile. Atribuțiile noastre și în special ale companiei noastre de parcare sunt exclusiv pe ceea ce înseamnă locurile albastre, pe care în timp vrem să le multiplicăm. Pe parcarea neregulamentară, atribuțiile sunt ale Poliției, care poate să te sancționeze, așa cum a făcut-o sau nu a făcut-o până acum”, a mai spus el.