Noi detalii despre moartea subită a baschetbalistei Alessia Maria Raiciu. Sportiva și-a pierdut viața în somn în ziua în care împlinise 18 ani

Noi detalii despre moartea subită a baschetbalistei Alessia Maria Raiciu. Sportiva și-a pierdut viața în somn în ziua în care împlinise 18 ani
Sursa FOTO: Facebook, Federația Română de Baschet
Publicat: 16/08/2022, 17:40
Actualizat: 16/08/2022, 19:22

Vestea morții sportivei Alessia Maria Raiciu la doar 18 ani a șocat întreaga comunitate a sportului românesc. La câteva zeci de ore de la deces, au apărut și primele informații în legătură cu posibila cauză a morții.

Alessia a fost găsită moartă în propria casă, fără a avea urme de violență pe corp. Sportiva a fost găsită fără suflare duminică dimineață, în data de 14 august.

Întrucât mai multe publicații au dat informația că la autopsie s- a constatat existența unui edem pulmonar în cazul morții tinerei baschetbaliste, Gândul a contactat un specialist. Medicul legist a explicat că în cazul în care inima se oprește, inima nu va mai menține circuitul sângelui și acesta se acumulează în spate, în plămân, formând un edem pulmonar.

„Așadar, nu edemul pulmonar e cauza decesului, ci oprirea inimii e cauza edemului pulmonar! Pentru a se evidenția o cauza, se face examinarea histopatologică, dar în cele mai multe cazuri în astfel de morți discrete să le zicem, rar se poate observa ceva, poate chiar modificări de hipoxie miocardică”, au precizat sursele Gândul.

Întrebat de ce pare  inutilă aceasta examinare, sursă citată ne- a spus că institutul (INML) are laboratoare foarte vechi, deloc modernizate, drept urmare slabe speranțe să se afle cauza morții în multe cazuri.

Carmen Tocală, președinte Federația Română de Baschet, a confirmat pentru antena3.ro că sportiva a murit în somn.

„Cel mai frecvent, în moartea subită poate fi infarct miocardic, miocardopatie hipertrofică sau tulburare majoră de ritm.

Nu toate aceste afecțiuni preexistente se pot observa la investigațiile de rutină care se fac pentru sportivi, ci ele pot fi latente sau oculte, motiv pentru care se poate ajunge în această situaţie nefericită de moarte subită”, a declarat Pompiliu Popescu, medic sportiv, pentru Antena3.

Văzută drept una dintre tinerele sportive de mare perspectivă, Alessia a câștigat mai multe medalii în cadrul competițiilor de juniori, iar debutul în Liga Națională de Baschet Feminin a venit devreme, pentru Agronomia București.

Alessia Maria Raiciu era considerată una dintre cele mai talentate jucătoare din generația sa.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult