VIDEO EXCLUSIV| „Parcă nici la Colectiv nu era așa. N-ai cum să te obișnuiești cu moartea”. Drumul dramatic al pacienților nevaccinați în valul 4 de COVID

Publicat: 30/10/2021, 10:00
Actualizat: 30/10/2021, 10:08

„Parcă nici la Colectiv nu era așa”, spune una dintre asistentele medicale de la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici sunt internați 350 de pacienți infectați cu COVID-19, iar o sută dintre aceștia au nevoie de ventilație mecanică. Conectați la aparate și încolăciți printre tuburi, în spatele cifrelor comunicate zilnic, la ora 13, de Grupul de Comunicare Strategică sunt bunicii, părinții, surorile, frații scufundați în somnul anesteziantelor și al buteliilor de oxigen înalte precum niște soldați. 

La cel mai mare spital din țară se dă o luptă cu moartea la baionetă. Bolnavii se sting unul după celălalt, în timp ce medicii asistă neputincioși, dar nu renunță. Numai în luna octombrie la Spitalul Universitar au murit 386 de oameni, dintre care 284 erau pacienți pozitivi COVID-19.

Peste salon se lasă liniștea. E un strigăt mut de durere și spaimă. Pe holul lung de la etajul 7 se mai aude doar ticăitul aparatelor care prelungesc viața pacienților alături de foșnetul de combinezoane. Două infirmiere se pregătesc să elibereze un loc la ATI. O pacientă tocmai a decedat. Epuizate după turele de 12 ore, femeile trag fermoarul sacului negru și scot targa pe hol pentru a dezinfecta patul.

„Doar așa se mai eliberează un pat”

„Priviți, ăsta e singurul mod în care eliberează un pat de terapie intensivă”, ne spune mâhnită o asistentă medicală. „De multe ori chemăm psihologul, stăm de vorbă cu el, psihiatrul. Plecăm acasă într-un anumit fel. Nu ai cum să te obișnuiești cu așa ceva ( nr: cu moartea)”, continuă aceasta.

Despre medici s-a scris ceva mai mult. Personalul mediu sanitar, asistentele și infirmierele, adună însă la fel de multă durere și frustrare.

Credeți-mă că nu le mai spun nimic (nr: celor care refuză vaccinarea). Am avut cazuri în care mai au puțin și ne dau în cap”, spune asistenta medicală.

Femeia își amintește că a avut pacienți și din aceeași familie, soț și soție intubați, însă refuzau să creadă în virus. Și consumul de oxigen este unul mult mai mare decât în valul 3. „La fiecare două ore vine ISU și ne controlează”.

Gura de oxigen

În pavilionul dedicat COVID-19, intratul și ieșitul din zona roșie cu pașii echipării s-a transformat într-o rutină pentru cadrele medicale. Totul se face cu precizie, ca într-un joc cu reguli scrise, unde fiecare greșeală poate costa o viață.

Echiparea durează în jur de trei minute, dar pentru o persoană nefamiliarizată, timpul se dilată. Botoșii trași pe deasupra ghetelor, strânși cu șireturi, combinezonul alb pe care-l îmbraci, dar nu-l închizi încă. Urmează cele două perechi de mănuși, alături de boneta pe care o așezi pe cap. Apoi tragi gluga combinezonului și așezi cele două măști de protecție.

De patul fiecărui pacient este lipită fișa de terapie intensivă. Aici sunt scrise medicamentele și doza în care le primește. „Ați reușit să mâncați, să dormiți?”, întreabă cu o voce blândă una dintre infirmiere un pacient. Îi răspunde un da resemnat din cap. Bărbatul de 60 de ani își dă jos masca de oxigen și bolborosește câteva cuvinte. Nu știe de câte zile este internat la ATI. „Este de 14 zile”, completează asistenta.

Îmi doresc să plec de aici pe picioare. O să mă vaccinez după”, mărturisește bărbatul.

„Mori tineri”

Sunt și tineri care mor din cauza COVID-19. „Au fost și pacienți de 21 de ani, pacienți de 35. Fără alte boli, nevaccinați”, spune psihologul Mirela Zivaru, cea care vine să îi îmbărbăteze oră de oră pe pacienți. „M-am vaccinat cu a treia doză, m-aș vaccina și cu a patra doză”, continuă aceasta.

Obosiți de boală și suferință, pacienții se agață de ultimul fir de viață și își spun speranțele în mâinile medicilor. Cu toții așteaptă să se întoarcă acasă la familie, unii dintre ei cu promisiunea că se vor vaccina.

Managerul SUUB: „E o boală complicată”

În acest moment, Spitalul Universitar București tratează 700 de pacienți, dintre care jumătate sunt pozitivi COVID-19. Și numărul continuă să crească de pe o zi pe alta.

Și medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB, spune că, numărul deceselor provocate de coronavirus este mult mai mare decât anul trecut.

„În anul 2020 erau, în octombrie, 193 de pacienţi decedaţi din care 21 pozitivi, astăzi vorbim, de la 1 octombrie 2021 – 29 octombrie, 284 de pacienţi pozitivi decedaţi COVID. Asta arată gravitatea şi severitatea acestui val în privinţa formelor acute, a formelor grave”, a menţionat managerul Spitalului Universitar.

El a afirmat că pacienţii ajunşi la ATI care au murit erau nevaccinaţi, însă în spatele acestor bolnavi sunt dramele unor părinți, bunici, copii și frați.

„În privinţa pacienţilor care au ajuns în Terapie Intensivă şi care sunt decedaţi sunt toţi nevaccinaţi. În rest, sunt şi pacienţi vaccinaţi cu două doze , care au ajuns în Terapie Intensivă, dar cu forme medii. Nu au ajuns într-o formă severă. E o boală complicată, e boală care nu e numai o boală respiratorie, e mai mult decât atât”, a explicat Cătălin Cîrstoiu.

Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Carmen Grebenișan, declarată câștigătoare a Survivor România! Alina Ceușan a făcut anunțul. 'Este învingătoarea noastră...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
O casieră din Suceava a fost condamnată la închisoare pentru că nu a scanat produsele...
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
ANIMAŢIE. Monica, moartă la 16 ani în accident, după ce prietena ei a vrut să...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
TOP-ul mașinilor pe care ar fi bine să le eviți
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Începe revoluţia anti-Putin! Legionarii vor mărşălui spre Moscova pentru a-l răsturna de la putere pe...
Enervantul Stelian Nistor de la Chefi la cuțite, în comă! Concurentul din echipa lui Florin...
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informaţie pentru românii care nu stau la ADRESA DIN BULETIN! E OBLIGATORIU în termen de...
Tavi Clonda, după ce s-a scris că Gabriela Cristea a venit beată la emisiune: „Ce...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023